Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE a demarat o misiune pentru formarea de militari în Mozambic, pentru a ajuta în lupta împotriva jihadismului

Operation World
Mozambic

Uniunea Europeană (UE) a demarat miercuri o misiune pentru formarea de militari în Mozambic, pentru a ajuta forţele armate locale să lupte împotriva jihadiştilor care de patru ani seamănă teroare în nord-estul acestei ţării cu resurse mari de gaz, a anunţat armata mozambicană, informează AFP.

UE a trimis în septembrie 1.100 de soldaţi însărcinaţi să formeze timp de doi ani unităţi de intervenţie rapidă. Uniunea va furniza de asemenea arme neletale.

"Soldaţii formaţi aici vor fi în măsură să plece în misiune", a declarat pentru presă şeful forţelor armate mozambicane, Joaquim Mangrasse, în capitala Maputo.

Grupuri armate jihadiste seamănă teroare de la sfârşitul anului 2017 în provincia Cabo Delgado, o provincie cu populaţie săracă şi majoritar musulmană, la frontiera cu Tanzania, dar bogată în zăcăminte de gaz natural. Violenţele din această zonă au făcut deja cel puţin 3.340 de morţi şi au obligat peste 800.000 de oameni să-şi părăsească locuinţele.

Portugalia şi SUA au trimis la rândul lor, la începutul anului, forţe speciale cu misiuni de formare. În total, mai mult de 3.100 de soldaţi africani, europeni şi americani au fost desfăşuraţi în provincia Cabo Delgado.

Rwanda a fost în iulie prima ţară africană care a trimis trupe în Mozambic, potrivit Agerpres.ro.

Cele 16 ţări ale Comunităţii de Dezvoltare a Africii Australe (SADC) au decis la începutul lui octombrie să prelungească misiunea unei forţe regionale desfăşurate din iulie-august în regiune şi care ar urma să se încheie pe 15 octombrie.

Forţele rwandeze au revendicat la începutul lui august primele lor succese, afirmând inclusiv că au recucerit portul strategic Mocimboa da Praia de la insurgenţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.