Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE a schimbat, în mandatul României, standardele de calitate privind apa potabilă

www.bzi.ro
apă potabilă

Consiliul UE şi-a adoptat, marţi, poziţia cu privire la propunerea de revizuire a Directivei privind apa potabilă, informează un comunicat de presă al Consiliului.

Noile norme propuse actualizează standardele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească apa potabilă şi introduc o abordare eficientă din punctul de vedere al costurilor şi bazată pe riscuri pentru monitorizarea calităţii apei. Acestea conţin, de asemenea, noi dispoziţii privind materialele care intră în contact cu apa potabilă şi privind îmbunătăţirea accesului la apă. Revizuirea este un rezultat direct al primei iniţiative cetăţeneşti europene de succes 'Right2Water' (Dreptul la apă), scrie agerpres.ro.

Citește și: USR Plus șochează! ‘Proprietatea privată trebuie să dispară’

"Ştiu că apa potabilă sigură este o problemă importantă pentru noi toţi, aşa cum a arătat iniţiativa cetăţenească europeană 'Right2Water'. Din acest motiv, sunt foarte mulţumit de faptul ca astăzi am ajuns la un acord cu privire la poziţia Consiliului referitoare la Directiva privind apa potabilă. Mesajul este clar: oriunde v-aţi afla în Europa, puteţi bea apa fără motive de îngrijorare pentru sănătatea dumneavoastră", a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor din România, Ioan Deneş.

Unul dintre elementele principale ale propunerii de reformare este de a actualiza standardele de calitate a apei aflate în prezent în vigoare, care au fost stabilite cu peste 20 de ani în urmă. Propunerea introduce, de asemenea, o abordare bazată pe riscuri în ceea ce priveşte monitorizarea calităţii apei. Aceasta abordare ar trebui să reducă pe termen lung costurile monitorizării şi, în acelaşi timp, să garanteze cea mai înaltă calitate a apei potabile.

Citește și: Liviu Dragnea are parte de o zi plină de emoții! Zi decisivă pentruliderul PSD! Instanța va da un verdict azi

În plus, directiva revizuită propusă introduce noi obligaţii de îmbunătăţire a accesului la apă. Statele membre vor trebui, de asemenea, să asigure accesul consumatorilor la informaţii privind proprietăţile apei potabile, precum şi la alte informaţii utile. Consiliul propune, de asemenea, o nouă procedură de stabilire a cerinţelor de igienă pentru materialele care intră în contact cu apa destinată consumului uman.

La 1 februarie 2018, Comisia a adoptat propunerea sa de reformare a Directivei privind apa potabilă. Consiliul Mediu din 25 iunie 2018 a desfăşurat o dezbatere de orientare cu privire la aceasta propunere. Discuţiile de fond au continuat la nivel de experţi, pe parcursul preşedinţiilor austriece şi române.

Citește și: Gigi Becali, amendat de Comisia de Disciplină a FRF! Care este cauza

Parlamentul European a propus amendamente la propunerea Comisiei, în cadrul sesiunii sale plenare din 23 octombrie 2018. Poziţia sa în prima lectură este prevăzută pentru cea de a doua şedinţă plenară din martie. Negocierile interinstituţionale vor avea loc, probabil, în cursul preşedinţiei finlandeze.

Ministrul român al Mediului, Graţiela Gavrilescu, a prezidat, marţi, la Bruxelles, alături de ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, Reuniunea Consiliului de miniştri ai Mediului din UE.

Citește și: O tehnică folosită pe timpul lui Ceaușescu, revine! Cât vor plăti în plus românii pentru produsele de acest fel .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.