Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE, atrasă de 'creierele tinere' din țările terțe. Ce a pregătit

UE Uniunea europeana

Parlamentul European a dat miercuri undă vedere unei noi legislaţii care vizează favorizarea venirii cercetătorilor şi studenţilor străini în UE, dar şi a stagiarilor şi a lucrătorilor 'au pair', până în prezent fără protecţie juridică, informează AFP. 

'A trecut prea mult timp de când continentul s-a retras în el însuşi, şi-a impus cheltuieli birocratice şi a minat astfel competitivitatea şi a creat dificultăţi celor care voiau să creeze întreprinderi', a pledat Cecilia Wikstrom, raportor al Parlamentului pentru acest dosar. 

Din 2013, înainte ca actuala criză a migraţiei să afecteze UE, Comisia Europeană încearcă să-şi revizuiască legislaţia pentru a face cele 28 de state membre mai atrăgătoare pentru tinerele 'creiere' din ţările terţe, în aşa fel încât acestea să nu plece să lucreze pe alte pieţe, precum SUA sau Canada, atunci când şi-au terminat studiile. 

'Europa investeşte în fiecare an 0,8% din PIB mai puţin decât SUA şi 1,5% mai puţin decât Japonia în cercetare şi dezvoltare. Cei mai buni cercetători ai săi se expatriază cu miile în ţări în care condiţiile sunt mai favorabile', îşi exprimă regretul executivul european în propunerea sa de directivă. 

De acum înainte, studenţii şi cercetătorii vor putea rămâne în statul membru de primire cel puţin nouă luni după ce şi-au terminat studiile sau contractele, pentru a-şi găsi de lucru sau a-şi crea propriile firme. 

În plus, mobilitatea lor va fi facilitată în sânul UE, pe o perioadă extinsă care poate ajunge până la şase luni, faţă de trei în prezent. Noua directivă ar urma, de asemenea, să permită cercetătorilor să vină într-o ţară UE însoţiţi de familie. 

La rândul lor, studenţii vor avea posibilitatea, în timpul şcolarizării lor, să muncească până la 15 ore pe săptămână, faţă de zece în prezent. 

Directiva revizuită le acordă un statut şi stagiarilor (remuneraţi sau nu), ucenicilor, voluntarilor care participă la serviciul european şi muncitorilor 'au pair' din ţările terţe, care până acum nu erau incluşi în această legislaţie. 

Mai multe dispoziţii vizează armonizarea regulilor de obţinere a vizelor sau a titlurilor de sejur, stabilind criterii precise de admisie. 

Noua legislaţie 'trimite mesajul că UE este o destinaţie competitivă la nivel mondial şi primitoare pentru studenţi şi cercetători străini de care are nevoie', a subliniat comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos. 

'În acelaşi timp, ea furnizează un cadru clar care nu amestecă categorii precum solicitanţi de azil şi refugiaţi şi nu afectează competenţele statelor membre în materie de acces la piaţa muncii', a adăugat el

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.