Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE şi Marea Britanie îşi pun reciproc condiţii la începutul noii runde de negocieri privind Brexitul

rfi.fr
Brexit

Guvernul de la Londra şi Uniunea Europeană trebuie mai întâi să ajungă la un acord în privinţa chestiunilor esenţiale ale Brexitului înainte de a conveni asupra unei perioade de tranziţie pe care premierul Theresa May a propus-o pentru procesul ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar, a declarat luni negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, în timp ce negociatorul-şef britanic, David Davis, a spus că Londra va condiţiona soluţionarea financiară a Brexitului de un acord privind viitoarele relaţii dintre Londra şi UE, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Mai mult decât atât, în această declaraţie dată presei la începutul celei de-a patra runde de negocieri privind Brexitul, Michel Barnier a susţinut că, dacă va exista o astfel de perioadă de tranziţie, pe parcursul ei Marea Britanie va trebui să accepte şi să aplice toate regulile UE, inclusiv cele care privesc contribuţiile financiare. 'Dacă ideea este că în această perioadă (de tranziţie), Marea Britanie continuă să participe la piaţa unică (...) atunci este suficient de clar că toate regulile europene, cele juridice, condiţiile financiare, supravegherea, toate trebuie menţinute pe parcursul acestei perioade, fără nicio excepţie', a indicat Barnier.

El a menţionat că mandatul pe care l-a primit din partea UE - şi care nu s-a schimbat nici după ce premierul Theresa May a propus o perioadă de tranziţie de doi ani în procesul Brexitului - este ca mai întâi să se înregistreze progrese în negocieri la capitolele pe care UE le consideră prioritare, respectiv 'factura' Brexitului, drepturile cetăţenilor UE în Marea Britanie şi situaţia frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi abia apoi să se discute despre relaţia viitoare dintre UE şi Marea Britanie.

Conform declaraţiei sale, această condiţie a UE priveşte nu doar relaţia viitoare, ci şi un acord asupra perioadei de tranziţie cerută de premierul Theresa May. Discuţia privind o asemenea perioadă de tranziţie 'va avea loc', pentru că Marea Britanie 'a solicitat-o', dar UE nu va încheia un acord în privinţa ei în lipsa îndeplinirii condiţiei enunţate, a precizat Barnier. Pe de altă parte, 'UE trebuie să decidă dacă va exista o perioadă de tranziţie şi dacă aceasta este în interesul ei', a completat negociatorul-şef european.

De partea sa, negociatorul-şef britanic, David Davis, a condiţionat un acord asupra 'facturii' Brexitului de un acord privind 'noul parteneriat' între Londra şi Bruxelles. 'Marea Britanie îşi va onora angajamentele (financiare) asumate în perioada cât am fost membri. Dar este evident că vom putea ajunge la o concluzie pe acest subiect în contextul şi în conformitate cu noul nostru parteneriat profund şi special cu UE', a spus Davis la sosirea la Bruxelles la cea de-a patra rundă de negocieri privind Brexitul. Această nouă rundă survine după ce premierul britanic Theresa May a subliniat vineri, într-un discurs susţinut la Florenţa, că Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul Uniunii Europene până în anul 2020, când se încheie ciclul bugetar de şapte ani al UE, şi că doreşte o perioadă de tranziţie de doi ani în procesul de ieşire din blocul comunitar, perioadă în care imigranţii comunitari vor putea să rămână şi să muncească în Marea Britanie, însă va exista un sistem de înregistrare a lor ca etapă premergătoare a unui nou regim al cetăţenilor UE în această ţară.

''Oamenii, mediul de afaceri şi serviciile publice ar beneficia astfel de o perioadă de adaptare pentru schimbările în relaţiile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană'', a explicat Theresa May. Cele trei runde de negocieri anterioare s-au încheiat fără progrese notabile, în condiţiile în care europenii au refuzat să discute despre un viitor acord comercial cu Marea Britanie înainte să fie stabilite condiţiile separării acesteia de UE, în special cele trei capitole prioritare menţionate, Londra insistând în schimb că aceste două negocieri trebuie purtate în paralel şi acuzând UE că dă dovadă de inflexibilitate prin condiţiile puse, conform Agerpres.

La rândul ei, UE acuză guvernul de la Londra că are poziţii neclare în negocieri, Michel Barnier menţionând de asemenea în declaraţia sa de luni că aşteaptă ca executivul britanic să transpună propunerile din discursul de vineri al Theresei May în poziţii formale de negociere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.