Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima șansă prin care se poate reveni la alegeri în două tururi

vot_alegeri

Hotnews:

Guvernul Ciolos a adoptat miercuri, 10 februrie, o serie de hotarari referitoare la alegerile locale. A stabilit data alegerilor, calendarul de masuri si a luat alte masuri organizatorice. Toate acestea vor intra in vigoare pe 22 martie, data inceperii perioadei electorale. De ce este important ca guvernul a adoptat toate aceste acte normative inca de pe acum? Partidele si viitorii candidati care doresc revenirea la alegeri in doua tururi de scrutin dispun de astazi incolo de un instrument prin care pot ataca la Curtea Constitutionala legea alegerilor intr-un singur tur printr-o metoda ceva mai ocolita. Este randul lor sa actioneze. Cum pot sa o faca?
HotNews.ro a scris pe 2 februarie ca daca Guvernul adopta rapid aceste hotarari de guvern exista o sansa sa se revina la alegeri in doua tururi de scrutin. Reiau aici o parte din argumentatie, cu precizari suplimentare.
- Odata adoptate aceste HG-uri referitoare la organizarea alegerilor, se deschide o portita legala interesanta in contestarea legii 115/2015 privind organizarea alegerilor locale la Curtea Constitutionala. Adica fix ceea ce Avocatul Poprului refuza sa faca.
- Acest lucru nu se poate face direct, ci in mai multi pasi. Orice partid sau potential candidat nemultumit de votul intr-un singur tur poate ataca incepand de astazi HG-ul care stabileste calendarul electoral in contecios administrativ...
- Or, ce-i care nu doresc alegeri  intr-un singur tur pot ridica o exceptie de neconstitutionalitate in cadrul procesului din contencios pentru a contesta la Curtea Constitutionala legea in ansamblu. HG-ul care consfinteste acest calendar electoral este primul act normativ care produce efecte in temeiul legii 115/2015 privind organizarea alegerilor locale.
- Mai multe voci din societatea civila au argumentat deja pe larg de ce alegerile intr-un singur tur ridica probleme majore de constitutionalitate...
- Atacarea HG-ului in contencios ar trebui facuta cat mai repede - chestiune de zile - pentru ca intreg procesul, plus judecarea exceptiei la Curtea Constitutionala, sa se incadreze in timpul descurt de scurt ramas pana la alegeri, dar inca suficient pentru a mai repara ceva: patru luni...
- In acest moment, Guvernul Ciolos nu mai poate fi acuzat ca n-a facut nimic pentru se reveni la sistemul in doua tururi. Din punct de vedere legal, cam atat se putea: adoptarea HG-urilor cu celeritate pentru a deschide calea unui atac la Curte impotriva legii 115 privind alegerile locale, pe care majoritatea parlamentara (PSD, UNPR si ALDE) nu doreste sa o modifice in sensul revenirii la doua tururi iar Avocatul Poporului refuza sa o conteste la Curte...
- De acum, responsabilitatea se intoarce la partidele si la candidatii care doresc alegeri in doua tururi. De astazi pot face mai mult decat sa someze Guvernul: pot actiona legal. Depinde de abilitatea lor juridica sa convinga instantele. In primul rand, trebuie sa convinga instanta de contencios administrativ sa le accepte exceptia de neconstitutionalitate a legii 115  si sa o trimita Curtii Constitutionale. Apoi, mai trebuie convinsa Curtea cu argumente juridice ca alegerile intr-un singur tur incalca legea fundamentala. Si toate astea in urmatoarele patru luni. Asta ar fi ultima sansa sa se revina la alegeri in doua tururi pentru a se evita un dezastru.

Digi24:

În condiţiile unei economii bazate pe consum şi pe exporturi, adică dependentă de pieţele externe, creşterea economică a României ar putea să încetinească în acest an. Analiza vine dintr-un raport al britanicilor de la Oxford Economics şi, tot din raport reiese că şanse unei evoluţii bune stă în munca procurorilor DNA. Britanicii nu s-au gândit la banii pe care statul român ar trebui să îi recupereze din prejudicii, ci la mesajul luptei anticorupţie. Cu alte cuvinte, un primar de comună, spre exemplu, ar trebui să se gândească de două ori înainte să dea o lucrare publică unei firme de partid, va face licitaţia corect şi va asigura contractul unei firme care, la rândul ei, îşi va permite să plăteacă mai multe locuri de muncă. Estimările privind creşterea economică spun că România va avea un plus de trei la sută în acest an. Firma britanică de consultanţă spune însă că lupta împotriva corupţiei poate să crească acest nivel cu cel puţin o jumătate de punct procentual.
În acest moment, unul din trei primari de municipii are probleme cu legea. Cele mai multe sunt legate de şpăgi şi bani publici cheltuiţi în funcţie de interesele politice. În plus, numai în 2014, nouă parlamentari şi 12 miniştri au ajuns după gratii. Alte peste o mie de persoane au ajuns în instanţă pentru fraude în domeniul achiziţiilor publice. În urma tuturor dosarelor, DNA a pus sechestru asigurator pe mai bine de trei sute de milioane de euro. Ca termen de comparaţie, această sumă ar fi fost de ajuns pentru a construi aproape 80 de kilometri de autostradă la câmpie.

Ziarul Financiar:

În timp ce oficialii băncii centrale japoneze avertizează că lumea este într-o cursă a tăierii do­bânzilor, Rezerva Federală a SUA le spune băncilor să se pregătească de venirea dobânzilor negative.
Din America, strategii JPMorgan au calculat că Banca Centrală Euro­peană poate duce do­bânda pentru depozite la -4,5% de la -0,3% în prezent, iar Fed la -1,3%. La mijlocul acestui an dobânda BCE ar putea fi de -0,7%. Adânc în teri­toriul negativ se pot duce şi banca centrală a Japoniei şi cea a Suediei, iar incursiuni acolo ar putea face şi banca Angliei.
„Credem că băncile centrale au suficient de mult spaţiu pentru a căuta să vadă cât de jos se pot duce dobânzile. Deşi oficialii băncilor se confruntă cu destule constrângeri, credem că ar fi o greşeală să subestimezi capacitatea lor de a acţiona şi motiva“, scriu analiştii de la JPMorgan. Ce spun ei rezonează cu declaraţiile făcute recent de preşe­dintele BCE Mario Draghi şi de gu­vernatorul băncii Japoniei Haruhiko Kuroda, care au declarat că relaxarea politicilor mone­tare „nu are limite“.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.