Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima decizie a judecătorilor în privința rectorului Universității Oradea

ciocanel judecator

Rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău, profesoarele Florica Chipea şi Camelia Dindelegan vor fi cercetaţi în arest la domiciliu după ce, vineri, Tribunalul Bihor a respins cererea DNA de arestare preventivă a acestora. Aceeaşi decizie a fost luată şi faţă de Marin Dindelegan, soţul uneia dintre inculpate. După mai bine de 48 de ore de la începerea dezbaterilor, judecătoarea Crina Muntean, vicepreşedinta instanţei, a respins solicitarea DNA de arestare preventivă a celor patru suspecţi.

Decizia nu este definitivă şi, aşa cum au declarat la ieşirea din Tribunal avocaţii rectorului, aceasta va fi contestată. Potrivit unuia dintre avocaţi, contestaţia ar putea fi judecată marţi. Rectorul Bungău a fost singurul care a făcut scurte declaraţii presei la ieşirea din sediul instanţei. "Sper să se dovedească că sunt complet nevinovat şi că la Universitatea din Oradea s-a desfăşurat concursul în bune condiţii şi în legalitate. Nu am luat mită şi acest lucru se va dovedi", a spus rectorul. Despre "atenţiile" amintite de procurori - două perechi de butoni, o icoană, un parfum şi o cravată - rectorul a precizat că acestea nu au intrat în posesia sa. "Au existat atenţii, dar nu au intrat în posesia mea. Nu am ştiut de ele până la percheziţii şi până acum două zile, aşa am şi declarat. S-a găsit la mine în birou un singur obiect, cravata, care a fost lăsată într-adevăr acolo, în zona obiectelor de protocol. Eu nu mi-am însuşit de acolo niciun obiect", a declarat Bungău.

El şi-a manifestat încrederea că, după judecarea contestaţiei, în câteva zile, se va pronunţa o decizie favorabilă. Cei patru au fost reţinuţi de procurorii DNA în noaptea de marţi spre miercuri, pentru infracţiuni de corupţie. Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău ar fi primit foloase în valoare de aproximativ 3.000 de lei, constând în două perechi de butoni din aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc şi o cravată, pentru intervenţii legate de organizarea unui concurs. Potrivit DNA, în perioadele iunie - august 2015, respectiv ianuarie 2016, Floare Chipea a primit de la inculpata Dindelegan, cu ajutorul soţului acesteia, foloase de 8.640 lei, constând în plata unor materiale şi a manoperei lucrărilor de renovare la locuinţa familiei decanului, bijuterii din aur, o pereche de ghete. "Foloasele respective au fost primite în schimbul promisiunii inculpatei Chipea că îşi va exercita influenţa asupra directorului Departamentului de psihologie, a consiliului facultăţii, a consiliului departamentului, astfel încât să fie scos la concurs un post didactic de profesor universitar, să fie avizată comisă de concurs şi să fie validat concursul. Totodată, ea a promis că, în ceea ce o priveşte, va acţiona astfel încât concursul să fie aprobat, lista cu privire la postul didactic să fie trimisă către Consiliul de Administraţie şi apoi ea, în calitate de preşedinte al comisiei, va întocmi raportul cu privire la concursul pentru ocuparea postului didactic de profesor universitar", susţin procurorii.

La rândul său, Constantin Bungău a primit, la 8 decembrie 2015 şi 19 ianuarie 2016, de la Camelia Dindelegan, cu ajutorul soţului, foloase de aproximativ 3.000 lei, constând în două perechi butoni de aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc şi o cravată. "Bunurile respective au fost primite atât în schimbul promisiunii date de rector, în perioada iulie 2015 - februarie 2016, că îşi va trafica influenţa asupra decanului Facultăţii de Ştiinţe Socio - Umane, a directorului Departamentului de psihologie şi a altor persoane abilitate, astfel încât postul didactic de profesor universitar să fie scos la concurs, să se desfăşoare fără incidente, cât şi în legătură cu atribuţiile sale de serviciu în calitate de rector, respectiv să solicite avizul din partea ministerului tutelar cu privire la organizarea concursului, să aprobe scoaterea la concurs a postului didactic menţionat de către Consiliul de Administraţie sub conducerea rectorului, să emită decizia de numire a Cameliei Dindelegan în post şi să îi acorde titlul didactic de profesor universitar", au reţinut anchetatorii.

Sursa citată menţionează că, similar, Camelia Dindelegan a dat unor membri ai comisiei de concurs mai multe foloase astfel încât aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să participe la comisia menţionată, să întocmească referate de apreciere şi să aprobe raportul asupra concursului, întocmit de preşedinte. "Foloasele destinate rectorului, decanului şi o parte dintre foloasele destinate membrilor comisiei de concurs, în schimbul scoaterii la concurs a postului, obţinerii avizelor şi a aprobărilor necesare şi desfăşurării în bune condiţii a examenului pentru ocuparea postului de profesor universitar, au fost date de inculpata Dindelegan cu ajutorul soţului său", au constatat procurorii, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.