Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultima manevră prin care Trump încearcă să-şi atragă voturile afro-americanilor

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a promis să reintroducă ordinea şi securitatea dacă va fi ales preşedinte al SUA, discurs cu accente rasiste pentru mulţi afro-americani pe care el încearcă totuşi să-i atragă de partea sa, comentează AFP, potrivit agerpres.

În promisiunea sa de a lupta împotriva lipsei de securitate, Trump s-a referit în special la Chicago, în care se manifestă o recrudescenţă spectaculară a violenţei cu arme de foc, cu 549 de omucideri în acest an, adică mai multe decât în New York şi Los Angeles la un loc. Peste 3.400 de persoane au fost rănite de gloanţe în aceeaşi perioadă, potrivit ziarului Chicago Tribune.

Citeşte şi: Presupus jihadist, arestat în Italia

'Când ai 3.000 de persoane rănite de gloanţe şi atâţia morţi, este mai rău ca în Afganistan sau în ţări aflate în război', exclamase Donald Trump în septembrie, lansând un apel pentru restabilirea controalelor inopinate ('stop and frisk') în acest al treilea oraş ca mărime al SUA.

Această procedură - care ar autoriza poliţiştii să controleze un individ pe stradă fără ca acesta să fi comis o infracţiune cu scopul de a verifica dacă este sau nu înarmat - a fost respinsă de justiţie, care a considerat-o discriminatorie şi îndreptată împotriva negrilor şi a altor minorităţi.

'Chicago are nevoie de controale inopinate', a susţinut totuşi Donald Trump, viziunea lui fiind respinsă cu mare majoritate de populaţia din Chicago, unde tehnica 'stop and frisk' fusese aplicată anterior înainte de a fi suspendată anul trecut.

'Nu suntem interesaţi de o strategie care ar repune în discuţie drepturile cetăţenilor', a ripostat şeful poliţiei oraşului, Eddie Johnson, într-un comunicat.

Campanie electorală din SUA, zguduită de un scandal: Atac incendiar asupra unui sediu republican

'Nu este cu adevărat eficient', a întărit Robin Robinson, consilier pe lângă poliţie pentru relaţiile intercomunitare. 'Aceasta îi va face pe negri şi forţele de ordine să se îndepărteze şi mai mult unii de alţii', privând în special poliţia de informaţii preţioase pentru a-şi desfăşura anchetele.

Localnicii înşişi recunosc problemele de insecuritate în acest oraş în care unii adolescenţi au primit supranumele 'Chirak', joc de cuvinte între Chicago şi Irak.

Dar soluţiile propuse de Donald Trump nu-i conving pe negrii americani. Miliardarul imobiliar nu şi-a atras decât 4 % dintre sufragiile acestui electorat, mult în urma celui hispanic (circa 20 %, potrivit unui sondaj Los Angeles Times/USC tracking poll).

Sloganul său de restabilire a 'ordinii şi securităţii' aminteşte multora de cei care acuzau în anii 1950-1960 Mişcarea luptei pentru drepturile negrilor că este violentă.

Citeşte şi: LEGE - La 6 ani, copiii își pot schimba SEXUL! Țările în care se întâmplă asta

'Sistemul judiciar al Sudului utiliza atunci cuvintele ?ordine şi disciplină' pentru a delegitima activitatea militanţilor pe teren', explică profesorul Khalil Muhammad, cadru didactic specializat în istorie şi politică la Universitatea Harvard.

Şi în pofida unei operaţiuni întârziate lansate în cursul verii pentru a încerca să convingă acest electorat în parte parte luat de rivala sa democrată Hillary Clinton, Donald Trump acumulează erori.

El a criticat mişcarea Black Lives Matter (BLM), care denunţă violenţele poliţieneşti împotriva negrilor şi şi-a şocat alegătorii conchizând automat în mai multe rânduri că interlocutorii săi negri veneau din cartiere dificile.

Citește și: Nava spaţială Shenzhou 11 a fost lansată de China într-o misiune cu doi astronauţi

'Trăiţi în sărăcie, şcolile voastre sunt proaste, nu aveţi de lucru, 58 % din tineretul vostru este în şomaj. Ce mai aveţi de pierdut ?', lansase el la sfârşitul lui august, acuzându-i pe democraţi că nu au făcut nimic pentru a ameliora această situaţie, chiar sub mandatele primului preşedinte negru al SUA, Barack Obama.

Donald Trump a vizitat de atunci o biserică a negrilor pentru a încerca să recâştige acest electorat. Iar la sfârşitul lui septembtie, el sublinia importanta contribuţie a negrilor la istoria ţării.

Dar refuzând să se angajeze în discutarea violenţelor poliţieneşti, Donald Trump are puţine şanse să convingă electoratul de culoare, estimează Michael Kazin, profesor de istorie la Universitatea din Georgetown.

Citește și: Cel puţin 25 de deţinuţi au murit într-o închisoare din Brazilia

Potrivit lui, candidatul republican 'nu încearcă să se adreseze negrilor într-un mod adecvat care să-i atragă voturile lor'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.