Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMĂ ORĂ Șefa Comisiei Europene a anunțat cu ce vaccin anticoronavirus vrea să se IMUNIZEZE

Euractiv
Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că şi-ar face bucuroasă vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19, în timp ce oficialii europeni încearcă să găsească urgent modalităţi pentru ca dozele de ser refuzate de germani să nu se irosească, relatează miercuri Reuters.

Remarcile şefei executivului european intervin pe fondul preocupărilor în creştere în legătură cu faptul că unele comentarii nefavorabile, făcute de înalţi oficiali europeni, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron, au condus la încetinirea administrării unuia dintre cele trei vaccinuri aprobate în prezent la nivelul UE, conform Agerpres.

Citește și: Proiect BOMBĂ la Senat: Florin Roman vrea să acorde IMUNITATE penală și civilă conducerii ASF

Mai devreme luna aceasta, Macron a declarat că Marea Britanie şi-a asumat un risc autorizând atât de repede AstraZeneca. Un studiu oficial german a descoperit dovezi că, deşi eficient, vaccinul are efecte secundare mai severe decât cei doi principali rivali ai săi.

'Aş face vaccinul AstraZeneca fără să mă gândesc de două ori, la fel ca produsele Moderna şi BioNTech/Pfizer', a declarat von der Leyen publicaţiei Augsburger Allgemeine.

Acest sprijin pentru vaccinul AstraZeneca este cu atât mai surprinzător din partea ei cu cât intervine la o lună după ce Comisia Europeană a intrat într-o polemică acută cu AstraZeneca. Comisia i-a reproşat companiei britanico-suedeze că ar fi dat prioritate Marii Britanii în faţa UE în furnizarea vaccinului, ceea ce AstraZeneca a negat.

Comisia a fost criticată pentru ritmul lent al vaccinării în cadrul blocului comunitar cu 27 de membri, criticii spunând că executivul european nu a reuşit să asigure aprovizionarea cu suficiente vaccinuri în perioada de început, în condiţiile în care factorii de conducere speră ca datorită vaccinării să se poată pună capăt pandemiei care a devastat economia continentului.

În Germania, unde preferinţa pe scară largă pentru vaccinul BioNTech, de concepţie germană, a făcut ca un număr în creştere de vaccinuri AstraZeneca să rămână nefolosite, oficiali şi politicieni s-au întrecut în a sugera modalităţi de a se asigura că serurile nu se vor pierde.

Senatoarea Elke Breitenbach, membră a comisiei pentru afaceri sociale din Berlin, a propus ca dozele neutilizate să fie administrate celor 3.000 de persoane fără adăpost care trăiesc în centre provizorii în capitala germană. 'Nu ar trebui să-i uităm pe cei care nu au un lobby puternic în spatele lor', a declarat ea pentru Funke Media Group.

Ministrul de interne Horst Seehofer a declarat anterior că vaccinurile neutilizate ar trebui să ajungă la poliţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.