Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimă oră: anunțul ministrului Educației în plină grevă: 'Suntem într-un moment istoric!' / UPDATE

Inquam Photos / Octav Ganea
Ligia Deca

UPDATE 22 mai, ora 19.18: Ligia Deca, precizări despre legea învățământului superior

„Legea învăţământului superior parte a pachetului de legi România Educată vine în completarea legii învăţământului preuniversitar, fiind astfel asigurată o abordare coerentă şi predictibilă a procesului educaţional. Prin intermediul reformelor propuse ne asigurăm că ajutăm în mod real tinerii din România să îşi urmeze visul, să îşi aleagă cariera care li se potriveşte, dar mai ales să fie cetăţeni activi ai României democratice. În cadrul acestui proiect legislativ au fost incluse programe menite să combată abandonul universitar, să ofere studenţilor care au nevoie de o a doua şansa pentru a îşi continua studiile să se implice în decizii ca beneficiari direcţi şi parteneri valoroşi, înţelegând să aplice mai bine noţiunile de etică şi integritate academică. Totodată, ne-am asigurat că învăţământul superior românesc va avea o puternică dimensiune de internaţionalizare, element pe care îl considerăm esenţial atunci când vine vorba despre performanţă”, a explicat, în plenul de luni al Senatului, ministrul Deca, informează News.ro.

Ea a mai spus că o altă măsură vizează integrarea tinerilor pe piaţa muncii.

„Un alt obiectiv important asupra căruia ne-am concentrat eforturile este integrarea tinerilor pe piaţa muncii. Acest lucru va fi realizat şi prin introducerea învăţământului superior în regim dual şi a posibilităţii constituirii de consorţii universitare pentru învăţământ dual. Măsura este una extrem de aşteptată de mediul economic şi se bucură de o alocare consistentă din fonduri europene”, a mai precizat Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre faptul că prin această lege a învăţământului superior, universităţile pot majora salariile de bază în funcţie de specificul activităţii profesorilor şi în funcţie de performanţă.

„Am inclus în legea învăţământului superior, similar abordării din legea învăţământului preuniversitar, măsuri care să sprijin cadrele didactice. Permiteţi-mi să amintesc doar câteva dintre ele: universităţile pot majora salariile de bază în funcţie de specificul activităţii desfăşurate de profesori şi de performanţă, cu încadrare în bugetul aprobat; participarea în comisii specifice derulării activităţilor din cadrul departamentului, şcolii doctorale, facultăţii sau universităţii va fi inclusă în norma didactică; cadrele didactice şi de cercetare care se pensionează vor primi în plus, din bugetul Ministerului Educaţiei, două salarii raportate la ultimul salariu de bază; comisiile consultative ale Ministerului Educaţiei pot avea în componenţa lor şi câte un membru al federaţiei sindicale reprezentative din învăţământul superior de stat, cu cei mai mulţi membri; angajaţii operatorilor economici care sunt implicaţi în programele de învăţământ superior dual sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit”, a declarat Deca.

Ea a mai anunţat că există în proiectul de lege şi măsuri pentru combaterea plagiatului privind tezele de doctorat.

„Proiectul de lege include şi măsuri mai stricte în vederea întăririi eticii în mediul academic acestea fiind bazate pe două componente importante: existenţa unui sistem clar şi transparent de sancţiuni pentru orice abateri de la prevederile legale pentru toţi cei implicaţi în procesul educaţional, inclusiv palierul decizional şi doi – publicarea pe o platformă naţională a tuturor tezelor de doctorat pentru 90 de zile, înaintea susţinerilor, cu respectarea drepturilor de autor. Orice persoană va putea formula observaţii cu privire la potenţiala existenţă a unor abateri de la standardele de etică, înainte ca teza să fie susţinută, prevenind astfel orice suspiciune cu privire la originalitatea sa, după acordarea titlului”, a conchis Ligia Deca.

Știrea inițială

Legea învățământului preuniversitar este menită să răspundă provocărilor existente și viitoare, pentru ca educația să redevină temelia unei societăți bazate pe valori, spune Ligia Deca: „Suntem într-un moment istoric”.

„Ne aflăm, astăzi, într-un moment mult așteptat de întreaga societate. Pachetul de legi ale educației, reprezintă un proiect cu un obiectiv ambițios, dar realizabil: un viitor mai bun pentru toți copiii și tinerii din România. Suntem într-un moment istoric. După 12 ani și multiple schimbări în societate – pandemia de COVID, schimbările tehnologice semnificative și evoluțiile geopolitice – a ajuns la votul final legea învățământului preuniversitar, menită să răspundă provocărilor existente și viitoare, pentru ca educația să redevină temelia unei societăți bazate pe valori. Raportul final al proiectului a fost lansat în anul 2021, iar pe baza acestuia au fost construite cele două legi ale educației pe care le aveți astăzi pe ordinea de zi a plenului Senatului. Vorbim despre cea mai dezbătută politică publică pe care țara noastră a avut-o vreodată, iar faptul că aceasta este pe agenda publică și astăzi i se datorează președintelui României, care a inițiat în 2021 acest demers. Echitate, performanță, investiții, respect și siguranță - sunt doar câteva dintre cuvintele cheie pe care Legea învățământului preuniversitar le-a transpus în măsuri coerente și predictibile”, spune Ligia Deca, informează Mediafax.

Ea afirmă că Ministerul Educației a reușit să elaboreze un proiect legislativ care să răspundă, în mod real, nevoilor pe care elevii le au pe întreg drumul lor educațional.

Deca: „Învățământul din România are nevoie de tot sprijinul!”

„Învățământul din România are, în mod cert, nevoie de tot sprijinul pe care societatea îl poate oferi. Greva cadrelor didactice reprezintă semnalul care ne-a demonstrat, încă o dată, acest lucru. Ministerul Educației s-a implicat și a luat toate măsurile prevăzute aflate în competența sa. Totodată, la numeroasele întâlniri recente avute cu reprezentanții cadrelor didactice - inclusiv la cea de ieri, de la sediul Guvernului, ne-am străduit să găsim împreună cele mai bune soluții pentru ca munca unui dascăl să fie susținută și apreciată așa cum se cuvine. Soluțiile propuse de Guvernul României includ un sprijin suplimentar, cu efect imediat pentru profesorii debutanți, iar legea învățământului preuniversitar prevede stimulente financiare și pentru cei care predau în școlile aflate în medii defavorizate. Am reiterat - și s-a înțeles - că Ministerul Educației a ascultat și sprijină cadrele didactice. Sunt convinsă că împreună vom găsi o soluție pe măsura importanței cadrelor didactice în ansamblul societății și realistă pentru contextul economic actual”, adaugă Deca.

Profesorii ameninţă Guvernul că vor ieşi masiv în stradă, în paralel cu greva generală

Măsuri incluse în legea învățământului preuniversitar

„Susținem cadrele didactice care ocupă un post didactic în zone defavorizate - ele vor primi o primă de instalare egală cu 5 salarii minime brute pe țară. Vom aloca, de asemenea, sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învățământ din bugetul de stat. Norma didactică va fi redusă cu 2 ore săptămânal pentru personalul didactic de predare și de instruire practică, cu o vechime în învățământ de peste 15 de ani și gradul didactic I - fără diminuarea salariului. Arătăm recunoștință față de personalul didactic care se pensionează: atunci când încetează contractul de muncă, vor primi o primă - echivalentul a două salarii de bază. Având în vedere responsabilitățile și volumul de muncă al directorilor unităților de învățământ și al inspectorilor, ei vor beneficia de concediu de odihnă suplimentar, conform Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învățământ pot beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore/săptămână”, înicheie ministrul Educației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.