Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ Cătălin Predoiu a trimis, la Bruxelles, proiectele legilor Justiţiei şi ale Codurilor penale

Ministerul Justiției a transmis Comisiei Europene, spre consultare, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, proiectele legilor Justiției și ale Codurilor penale

În cadrul cooperării permanente dintre Ministerul Justiției și Comisia Europeană, menținută atât la nivel de experți, cât și prin dialogul constant și direct dintre ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cu reprezentanții Comisiei Europene, Vera Jourova, vicepreședinta Comisiei, și Didier Reynders, comisarul pentru Justiție, Ministerul Justiției a transmis, astăzi, 18 aprilie 2022, la Bruxelles, proiectele legilor Justiției și ale Codurilor penale.

Proiectele legilor Justiției au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției în septembrie 2020 și au parcurs o dezbatere publică de mai multe luni de zile, încheiată în primăvara anului 2021. Promovate inițial de Ministerul Justiției spre avizarea CSM în 2021, aprobarea de către Guvern și, ulterior, adoptarea de către Parlament, procesul a rămas nefinalizat la mijlocul anului 2021.

Ministerul Justiției a reluat procesul de promovare în decembrie 2021, integrând unele propuneri și soluții primite în dezbaterea publică care a avut loc pe parcursul anului 2021 și finalizând proiectele, inclusiv versiunile în limba engleză, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2022, ținând cont și de recentele decizii ale CJUE. Proiectele au făcut obiectul discuțiilor dintre delegația Comisiei Europene privind evaluarea PNRR, precum și delegația Comisiei Europene din cadrul mecanismului „Rule of Law”, pe de o parte, și delegația Ministerului Justiției, condusă de ministrul Justiției, în două sesiuni de lucru care au avut loc la începutul lunii aprilie.

În ceea ce privește procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, acesta s-a încheiat în cursul anului 2021, fără ca proiectele să mai fie promovate în Guvern și, ulterior, în Parlament. La fel ca în cazul legilor Justiției, în anul 2022, Ministerul Justiției a reluat și finalizat procedurile necesare pentru promovarea proiectelor.

Definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiţiei, precum şi a proiectelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală reprezintă un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare și, în același timp, un obiectiv al MCV pe Justiție, prevăzut și în cadrul PNRR.

Termenul asumat de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru intrarea în vigoare a modificărilor la legile Justiției este 30 iunie 2023, iar în cazul Codurilor penale, 31 decembrie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.