Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CCR a declarat neconstituțional articolul din Codul Penal care prevede întreruperea prescripţiei răspunderii penale

ccr curtea constitutionala

În ședința din data de 26 mai 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal.

Art. 155 alin. (1) Cod penal: „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.”

Articolul 155 alin. (1) din Codul penal a mai făcut obiectul unei decizii CCR (297/2018), când Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză”, din cuprinsul dispoziţiilor art. 155 alin. (1) din Codul penal, este neconstituţională.

Prescripția răspunderii penale presupune stingerea raportului juridic penal după trecerea unui anumit interval de timp de la data săvârșirii faptei sancționate penal. Până la publicarea motivării deciziei CCR, nu este clar în ce fel va fi afectată instituția prescripției răspunderii penale.

Potențialii beneficiari ai deciziei CCR

Sesizarea de neconstituţionalitate cu privire la acest articol referitor la la întreruperea termenului de prescripţie a fost ridicată de omul de afaceri Adrian Mititelu, în dosarul în care a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

De altfel, fiul lui Adrian Mititelu a susținut joi, într-o postare pe Facebook, că, în urma deciziei CCR de astăzi, fostul patron de fotbal va fi eliberat în curând din închisoare.

-„VICTORIE !!! Azi, Curtea Constitutionala a Romaniei a admis exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 155 alin. 1 Cod Penal, exceptie invocata de Adrian Mititelu in data de 20.05.2020 in dosarul in care a fost condamnat total nelegal la pedeapsa privativa de libertate de 3 ani pe care o executa in prezent.

-In concret, pe langa toate motivele ce conduceau la o solutie de achitare, solutie ce a fost dispusa in prima instanta, Adrian Mititelu trebuia sa beneficieze de incetarea procesului penal intrucat a survenit prescriptia raspunderii penale. Acest fapt nu s-a intamplat, intrucat, instanta a aplicat prevederile art. 155 alin. 1 Cod Penal, norma ce a fost astazi declarata neconstituțională ca urmare a admiterii exceptiei de neconstitutionalitate invocate de Adrian Mititelu in dosarul solutionat cu condamnarea sa.

-Efectul deciziei de azi este ca inceteaza de indata executarea pedepsei si intr-un termen foarte scurt Adrian Mititelu va fi eliberat. Impreuna vom fi mai puternici!” - a scris Adrian Mititelu Jr. pe Facebook.

-Adrian Mititelu, patronul clubului FC U Craiova 1948, a fost condamnat pe 5 noiembrie 2020 la trei ani de închisoare cu executare, pentru evaziune fiscală în cazul transferului lui Mihai Costea.

-Potrivit unor surse judiciare citate de publicația G4Media.ro, pe lista potențialilor beneficiari ai deciziei CCR se numără Elena Udrea, Tudor Pendiuc (fostul primar al Piteștiului), Laurențiu Duță (fostul șef CNSAS), Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF).

-Conform surselor citate, dosarele cu impact mediatic aflate pe rolul marilor instanțe sunt amenințate acum de o soluție de încetare a procesului penal pe motivul împlinirii termenului de prescripție generală, cum este de exemplu cazul Hidroelectrica, în care sunt judecate Elena Udrea și Ioana Băsescu.

-Parlamentul are la dispoziție 45 de zile pentru a pune Codul Penal în acord cu decizia CCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.