Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ | DNA anunţă finalul anchetei în cazul satului retrocedat: Notarul şi ocolul silvic, trimişi în judecată

Sigla DNA

Notarul din judeţul Arad care a conceput şi emis certificatul fals de moştenitor în baza căruia familia Colţeu a obţinut aproape tot extravilanul localităţii Nadeş a fost trimis în judecată de către procurorii DNA. Aceştia au trimis în judecată şi trei persoane fizice, dar şi Ocolul Silvic din localitate, prejudiciul fiind estimat la la peste 28 de milioane de euro.

DNA anunţă, marţi, printr-un comunicat de presă, trimiterea în judecată a lui Vlai Adrian, la data faptei notar public, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

De asemenea, au fost trimise în judecată trei persoane fizice, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În dosar a fost trimis să în judecată S.C. Ocolul Silvic Privat Nadăş S.R.L., la data faptei administrată de două dintre persoanele fizice inculpate, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de tăinuire cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată (comisă de cele trei persoane fizice).

”Inculpatul Vlai Adrian, în calitatea menţionată mai sus, la instigarea celor trei inculpaţi, persoane fizice, ar fi conceput şi emis, cu încălcarea normelor de drept civil şi a normelor juridice privind desfăşurarea activităţii notariale, un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moştenitor legal a unei persoane”, a transmis DNA:

Potrivit procurorilor, în perioada 2006-2010, după decesul acelei persoane, certificatul respectiv le-ar fi permis celor trei inculpaţi, în calitate de moştenitori:

- reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 8.743 ha teren cu vegetaţie forestieră, păşuni, teren intravilan, situat pe raza administrativă a localităţii Nadăş, judeţul Arad;

- restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente şi terenul aferent, situate în municipiul Arad.

”Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională a inculpaţilor este evaluat la sumele de 27.450.800 euro (terenurilor extravilane inclusiv păşuni, păduri din localitatea Nadăş) şi 4.882.967 lei (sume obţinute din valorificarea masei lemnoase, sume obţinute fără drept cu titlu de subvenţii pentru păşune şi o sumă reprezentând valoarea clădirii şi a terenului din municipiul Arad)”, au precizat procurorii.

Ministerul Finanţelor Publice şi primăria Tauţ (jud Arad) s-au constituit părţi civile în cauză.

În vederea prejudiciului, în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timişoara cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispusă în cauză.

DNA precizează că fostul notar a mai fost condamnat pentru abuz în serviciu într-un alt dosar.

În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care cereau anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.

Astfel, s-a dispus reconstituirea în favoarea reclamanţilor a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.742 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădiri sau alte construcţii aflate pe acestea.

În 2009, soţii Colţeu au intabulat suprafaţa dobândită, care reprezintă aproape tot extravilanul Nadăşului, sat cu 1.200 de locuitori.

În 2014, în urma unor expertize grafologice realizate la cererea procurorilor DNA, s-a constatat că la baza retrocedării terenurilor au stat o serie de documente falsificate. Ulterior, procurorii DNA Timişoara au făcut percheziţii la două cabinete notariale din Arad şi la ocolul silvic privat al familiei Colţeu.

La începutul lunii iunie 2017, judecătorii ICCJ au decis să respingă contestaţiile formulate de membrii familiei Colţeu după ce magistraţii Curţii de Apel Timişoara au desfiinţat certificatul de moştenitor şi alte acte care au stat la baza retrocedării extravilanului satului Nadăş. Instanţa a admis astfel solicitarea procurorilor DNA, care au constatat că certificatul de moştenitor fusese falsificat.

Ulterior, mai multe instituţii ale statului, dar şi săteni, au deschis procese prin care au solicitat revizurirea sentinţei în urma căreia familia Colţeu a obţinut averea.

Pădurile din Nadăş nu mai sunt de câţiva ani în gestiunea Ocolului Silvic Privat Nadăş, deţinut de familia Colţeu, intrând sub paza Ocolului Silvic Beliu după ce procurorii DNA au început ancheta ce viza felul în care s-a făcut retrocedarea proprietăţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.