Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMĂ ORĂ Franța, Turcia și Iranul CONDAMNĂ decizia lui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului: 'Va avea consecinţe negative'

Pinterest
Ierusalim

Ministerul de Externe turc a condamnat miercuri seară decizia SUA de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel, decizie calificată de Ankara ca 'iresponsabilă', transmite Reuters.

''Condamnăm declaraţia iresponsabilă a administraţiei Statelor Unite prin care Ierusalimul este recunoscut drept capitală a Israelului şi prin care ambasada SUA în Israel este mutată la Ierusalim. Cerem administraţiei americane să reconsidere această decizie greşită care poate avea consecinţe negative şi să evite măsuri necugetate care vor afecta statutul istoric şi identitatea multiculturală ale Ierusalimului'', se menţionează în declaraţia diplomaţiei turce, scrie agerpres.ro.

Citește și: S-a dat de gol! Ce salariu are, de fapt, cunoscutul realizator, Mircea Badea

La scurt timp după anunţul făcut de preşedintele american, câteva sute de protestatari s-au adunat în faţa consulatului SUA la Istanbul. Protestul a fost în general paşnic, deşi unii demonstranţi au aruncat monede şi alte obiecte către consulat.

La rândul său, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat că nu susţine decizia 'unilaterală' a preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a lansat un apel la calm în regiunea Orientului Mijlociu.

Citește și: Are agenda plină! Câți bani îi vor intra în cont Andreei Bălan doar în luna decembrie

''Aceasta este o decizie regretabilă pe care Franţa nu o aprobă şi care este contrară dreptului internaţional şi tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internaţională care priveşte întreaga comunitate internaţională. Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis de israelieni şi palestinieni în cadrul negocierilor sub auspiciile Naţiunilor Unite'', a declarat Macron într-o conferinţă de presă la Alger, unde efectuează o vizită.

El a reafirmat că Franţa şi Europa susţin soluţia coexistenţei a două state - unul israelian şi unul palestinian - şi a subliniat că Parisul este gata să lucreze cu părţile interesate pentru găsirea unei soluţii.

Citește și: Libertatea îi prieşte: În ce afacere s-a băgat fostul soț al Elenei Udrea, celebrul Dorin Cocoș

Anunţul lui Trump a fost condamnat şi la Teheran, unde preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că mutarea ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este ilegală şi va duce la sporirea instabilităţii în Orientul Mijlociu.

Într-o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, Rohani a lansat un apel la solidaritate între ţările musulmane pentru a se opune deciziei 'periculoase' a administraţiei Trump. El a adăugat că Israelul este 'responsabil pentru întreaga instabilitate şi insecuritate' din regiune.

Citește și: Mărturisiri uluitoare despre Regele Mihai: Cine a fost omul care l-a cunoscut personal în EXIL .

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, iudaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.

Citește și: Gabriela Firea nu se lasă! Ce persoană cunoscută dă mai nou în judecată

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.