Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ: Procurorul general, atac la judecătorul care a criticat protocoalele SRI-PÎCCJ. Sesizări la Inspecţia Judiciară

facebook.com
Parchetul General

Augustin Lazăr reacționează la declarațiile judecătorului militar Constantin Udrea, despre care spune că acuză în contextul în care numele său a fost pe lista unor sesizări făcute de procurorul general la Inspecția Judiciară, despre care recunoaște totuși că au fost clasate.

"Văzând interesul reprezentanților mass-media privind declarațiile publice ale domnului Constantin Udrea, judecător militar la Curtea Militară de Apel București, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: La data de 20 decembrie 2017, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a sesizat Inspecția Judiciară, în temeiul art. 45 alin. (2) și (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea efectuării de verificări prealabile cu privire la existența indiciilor săvârșirii abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. s) și t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor de către domnul colonel magistrat Udrea Constantin, sesizare respinsă de către Inspecția Judiciară", se arată în comunicatul Parchetului General.

CITEȘTE ȘI: Cinci reguli pe care nu le poţi evita dacă vrei să ai un abdomen plat

Sursa citată face refreire apoi la o a doua sesizare la Inspecția Judiciară și de această dată fără folos.

"De asemenea, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a sesizat Inspecția Judiciară, în temeiul art. 45 alin. (2) și (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea efectuării de verificări prealabile cu privire la eventuala comitere de către judecătorul Udrea Constantin a abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. r) și t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, sesizare clasată de către Inspecția Judiciară".

"Declarațiile publice ale domnului judecător militar Udrea Constantin trebuie interpretate în contextul expus anterior, cel al existenței unor sesizări adresate Inspecției Judiciare de către procurorul general al PÎCCJ referitoare la conduita acestuia. Conducerea PÎCCJ consideră că afirmațiile domnului judecător reprezintă opinii personale, părtinitoare și, totodată, atrage atenția asupra unei posibile încălcări a obligației de rezervă impusă magistratului, în condițiile în care are spre soluționare cauze în care pot fi incidente aspecte pe care le critică, iar abordările acestuia nu s-au situat la nivel de principiu, ci au constat în afirmații punctuale, pentru care nu a prezentat dovezi", menționează sursa citată.

CITEȘTE ȘI: Semnal de alarmă al cercetătorilor americani: Cum îţi afectează hipertensiunea creierul

Afirmațiile vin în contextul interviului difuzat vineri de către agenția MEDIAFAX, în care judecătorul Constantin Udrea a făcut referire la aplicarea protocolului secret PG-SRI ca la un sistem de crimă organizată și a vorbit direct despre procurul general al României.

"Pe de-o parte, fiecare magistrat are obligaţia asta, pe de altă parte, fiecare structură de informaţii a statului are obligaţia sub sancțiune penală să nu racoleze magistraţi. În decursul activității mele, am găsit documente - vă daţi seama, nu pot vorbi deocamdată, înseamnă să devoalez un secret de stat - am găsit nume de procurori acoperiţi, ofiţeri ai SRI. Am spus acest lucru în mijloace publice, media, la televiziunea naţională. Nimeni n-a vrut să intervină. Există (n.r procurori acoperiţi), sunt documente în sensul acesta. Și acelaşi procuror general (n.r. Augustin Lazăr) a spus că nu există protocoale. Uitaţi-vă că unul dintre ele chiar el l-a semnat, din 2016. E declasificat acum. De aceea se zbat ca peştele pe uscat să nu se treacă la niciun demers"., a spus Constantin Udrea, pentru MEDIAFAX.

Totodată, într-o declarație televizată, recentă, Constantin Udrea l-a acuzat pe generalul Gheorghe Cosneanu ca șicanează diversi judecatori militari cu plângeri disciplinare la Inspectia Judiciara, prin intermediul Procurorului General Augustin Lazăr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.