Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ULTIMA ORĂ: Secretarul de stat pentru revoluţionari, ARESTAT preventiv

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Adrian Sanda

Proaspăt demis de Dacian Cioloș din funcția de secretar de stat pentru revoluţionari, Adrian Sanda a fost arestat pentru 30 de zile, în dosarul indemnizaţiilor ilegale pentru participanţii la revoluţia din 1989.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti. Sanda este acuzat de patru infracțiuni de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi a unei infracțiuni de abuz în serviciu, în dosarul privind obținerea în mod fraudulos a peste 3.000 de titluri de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989.

În acelaşi dosar, judecătorii au dispus arestarea preventivă a altor cinci persoane: Corina Denisa Tănase (secretar general al secretariatului de stat pentru revoluţionari), Cristina Valentina Cechi (şefa Departamentului pentru revoluţionari), Mihail Valentin Gadină (inspector de specialitate), Ionel Iosef (preşedintele unei asociaţii de revoluţionari din Bucureşti) şi Gheorghe Neagu. 

De asemenea, Andreea Dragomir, angajat al Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, a fost plasată în arest la domiciliu.

Adrian Sanda a fost ridicat miercuri de procurori și dus la audieri, după care Parchetul a decis să îl rețină pentru 24 de ore, împreună cu alte șase persoane.

Tot miercuri, Adrian Sanda a fost demis din funcție de către premierul Dacian Cioloș.

Vezi AICI acuzaţiile complete!

Anchetatorii susțin că, prin OUG nr. 95/2014, a fost modificată și completată Legea nr. 341/2004, în sensul introducerii unei noi categorii de revoluționari, și anume 'Luptător cu Rol Determinant' — atribuit celor care în perioada 14 — 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului.

Această modificare legislativă a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari cât și la nivelul instituțiilor publice cu atribuții în acordarea acestor titluri, a unor persoane interesate să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de 'Luptător cu Rol Determinant' în cadrul Revoluției și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente.

Vezi şi: SONDAJ intern: partidul care riscă să nu intre în Parlament (surse)

Instituțiile publice cu atribuții în acordarea titlurilor sunt Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 (CPRD) și Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRD).

Potrivit procurorilor, din anchetă a rezultat faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de 'Luptător cu Rol Determinant' au promis, au oferit sau au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții, "pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri".

Persoanele încadrate în categoria 'Luptător cu Rol Determinant' beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, ei primind, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lunar.

Citește și: PNL a trecut deja la împărțirea FUNCȚIILOR. Cine ia Senatul și cine vrea Camera Deputaților

"De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obținut până în prezent titlul de 'Luptător cu Rol Determinant' nu îndeplineau condițiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul SSPR sau în urma contestațiilor depuse la CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influență asupra membrilor celor două instituții ale statului", mai spun procurorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.