Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimele declarații ale lui Barack Obama: 'Sunt optimist'

barack obama

Preşedintele american, Barack Obama, s-a declarat marţi "optimist" cu privire la succesul conferinţei pe teme climatice de la Paris, subliniind că lupta împotriva încălzirii globale este "imperativă" pentru economie şi securitate.

"Sunt optimist că vom reuşi", a spus liderul american într-o conferinţă de presă în capitala Franţei, la o zi după intervenţiile celor aproximativ 150 de şefi de stat sau de guvern în favoarea unui acord ambiţios pentru a limita încălzirea planetei, relatează Agerpres.

Lupta împotriva încălzirii globale este "un imperativ economic şi de securitate de care trebuie să ne ocupăm acum", pentru că în ritmul actual "vom aloca rapid din ce în ce mai mult din resursele noastre economice şi militare (. ..) pentru a ne adapta la consecinţele schimbării planetei", a spus Obama.

Preşedintele american a pledat pentru a se pune un "preţ carbonului", una dintre principalele pârghii de a promova energiile regenerabile şi a determina companiile să-şi limiteze emisiile cu efect de seră. "Dacă veţi pune un preţ (carbonului), atunci întreaga piaţă va răspunde" la acest semnal, a spus el.

La Paris, "noi căutăm un acord care să garanteze că ţările emergente dispun de resursele necesare pentru a evita o dezvoltare poluantă (...) şi că naţiunile cele mai vulnerabile la schimbările climatice au resursele pentru a se adapta", a explicat Obama.

Delegaţiile din 195 de ţări prezente la conferinţa de la Paris au început marţi negocieri maraton pentru a ajunge la aşteptatul acord, incitate să accelereze ritmul şi de preşedintele ţării gazdă, Francois Hollande, care a promis 2 miliarde de euro din partea Franţei pentru Africa, până în 2020, pentru a-şi dezvolta energiile regenerabile.

Pe masa tratativelor se află un text de aproximativ cincizeci de pagini, împărţit în secţiuni principale: obiectivul pe termen lung de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, adaptarea la schimbările climatice, finanţarea politicilor în domeniul schimbărilor climatice în ţările în curs de dezvoltare, un mecanism de a revizui în creştere în mod regulat angajamentele ţărilor etc.

Dar în funcţie de gradul de dependenţă de combustibilii fosili (cărbune, petrol, gaz), stadiul de dezvoltare şi resursele ţării, poziţiile negociatorilor sunt uneori foarte îndepărtate.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, încălzirea globală trebuie limitată la 2 grade Celsius în raport cu epoca pre-industrială, o creştere a temperaturii peste acest nivel riscând să agraveze dereglările deja înregistrate (creşterea nivelului mării, topirea gheţarilor, dispariţia speciilor ...).În vederea conferinţei de la Paris, 183 de ţări (din 195) au publicat planuri de reducere a emisiilor lor de gaze cu efect de seră - o participare neaşteptată - însă aceste angajamente permit încă o încălzire globală cu +3° Celsius.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.