Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimele ore ale comisarului-șef de mediu din Tulcea înainte de flagrantul DNA - Și-a adus `clientul` din concediu pentru a cere mita

thetimes.co.uk
arestat maini inchisoare catuse

Comisarul-șef al Comisariatului Gărzii de Mediu Tulcea,  Dorin Meran, a fost perseverent în a cere mita de „clientul„ său, un om de afaceri, pe care l-a găsit în concediu atunci când a mers în control la firma acestuia, potrivit datelor din referatul cu propunerea arestării preventive.

În documentul citat anchetatorii DNA arată că prin ordonanța din data de 3 septembrie s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, reținându-se în esență că, făptuitorul Meran Dorin, comisar șef al Comisariatului Județean Tulcea al Gărzii Naționale de Mediu, a pretins de la denunțător suma de 25.000 lei, pentru a aplica societății acestuia o sancțiune contravențională mai blândă (amendă în cuantum cât mai redus sau avertisment), ca urmare a unei presupuse contravenții constatate cu ocazia unui control în teren.

Forma continuată a faptei a fost atrasă de faptul că oficialul de la mediu a primit drept folos necuvenit și combustibil pentru autoturismul personal, în valoare de 398,71 lei.

Un alft folos, arată procurorii DNA a fost acela constând în faptul că i-a cerut denunțătorului sprijin către superiorii săi ierarhici pentru a fi menținut în funcția de comisar șef al Comisariatului Județean Tulcea al Gărzii Naționale de Mediu, în condițiile în care împuternicirea sa urma să expire în luna septembrie a anului 2023.

DNA trece la treabă - „Client„ găsit în concediu

Potrivit dosarului în 3 septembrie denunțătorul a sesizat DNA - Serviciul Teritorial Constanța cu privire la săvârșirea unei potențiale infracțiuni de luare de mită de către comisarul șef al Comisariatului Județean Tulcea din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

„Din declarațiile denunțătorului rezultă că, la data de 24.08.2023, în timp ce se afla în concediu, a fost contactat de paznicul punctului de lucru al societății sale, SC ( ) SRL, situat la ieșirea din mun.Tulcea către mun.Constanța, care i-a comunicat că mai multe persoane care se recomandaseră funcționari ai Gărzii de Mediu, pătrunseseră în incintă și efectuau fotografii și filmări.

Denunțătorul a solicitat să discute cu una dintre acele persoane iar cel care a purtat conversația cu el a fost chiar inculpatul Meran Dorin care i-a cerut să se prezinte la imobil și i-a comunicat că riscă o amendă de 100.000 lei.

Denunțătorul i-a explicat făptuitorului că se afla în imposibilitatea de a da curs invitației iar acesta din urmă i-a spus că urma să îi transmită o invitație, prin intermediul aplicației Whatsapp, pentru a se prezenta la sediul instituției, la data de 31.08.2023”, se arată în dosarul ajuns la instanța de judecată.

Modus operandi

„Conform susținerilor denunțătorului, la data și locul indicate în invitație, s-a prezentat cu documentele solicitate la inculpatul Meran Dorin care i-a comunicat că societatea risca să fie sancționată cu amendă în cuantum de 100.000 lei pentru lucrări de construcție efectuate fără aviz de mediu și cu pedeapsa complementară a desființării lucrărilor.

După această discuție, inculpatul i-a comunicat denunțătorului că va întocmi procesul verbal de control, în data de 04.09.2023 și că, dacă acesta din urmă va veni pregătit (expresie repetată de făptuitor de mai multe ori), sancțiunea aplicată va fi cea minimă, de 25.000 lei, ori chiar avertismentul, fără a se pune problema pedepsei complementare a desființării construcțiilor deja edificate.

La finalul întrevederii, inculpatul i-a spus denunțătorului că la data de 04.09.2023 îl va contacta pentru a-i transmite ora și locul întâlnirii”, se mai arată în dosar.

Ascultat cu .... urechea...

„La data de 04.09.2023, în timp ce se afla în prezența organelor de urmărire penală, în sediul DGA - SJA Tulcea, denunțătorul a fost contactat de către inculpat, care i-a solicitat să se întâlnească în biroul său, în jurul orei 14:00.

În aceste condiții, denunțătorul i-a propus inculpatului ca acesta să meargă la autoturismul său și să îl aștepte, el urmând să meargă la propriul autoturism pentru a lua banii.

Inculpatul a mers în autoturismul său, denunțătorul a luat suma de bani, ambalată într-o pungă de hârtie, introdusă la rândul său într-o pungă alba, de plastic, a intrat în autoturismul inculpatului, a lăsat pachetul între scaunele din față, în dreptul frânei de mână, a luat setul de înscrisuri de la inculpat și a părăsit autovehiculul.

A urmat intervenția echipei de flagrant, în torpedoul autoturismului de serviciu al inculpatului fiind găsită suma de 25.000 lei, compuse din bancnote de 500, 100 și 50 lei, ale căror serii fuseseră în prealabil consemnate într-un proces verbal”, se mai arată în dosar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.