Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimul bilanț al cutremurului: 41 de morți, peste 1.000 de persoane sunt rănite

victime cutremur

Seria de cutremure survenită de joi în sud-vestul Japoniei a provocat cel puţin 41 de morţi şi echipele de salvare se tem de noi replici şi un bilanţ mai grav, cu oameni care trăiesc îngropaţi sub dărâmături, relatează sâmbătă AFP.

Regiunea Kumamoto de pe insula Kyushu a fost zdruncinată în ultimele 48 de ore de un şir excepţional de cutremure violente care au provocat distrugeri, incendii şi alunecări de teren. Cel puţin o mie de persoane au fost rănite, dintre care 184 grav, potrivit autorităţilor locale.

CITEȘTE ȘI: Noi IMAGINI INCENDIARE cu profesoara de geografie din Iași care face videochat / VIDEO

Peste 90.000 de locuitori ai zonei au fost evacuaţi, inclusiv 300 de locuitori riverani ai unui baraj, care ameninţă să se prăbuşească.

Potrivit Ministerului Industriei, mai mult de 100.000 de locuinţe sunt fără electricitate, gaze şi zeci de mii nu au apă. Şi combustibilul ar putea lipsi din cauza dificultăţii circulaţiei pentru camioanele cisternă.

Citește și: O celebră vedetă s-a filmat goală și a pus clipul pe net: Ce a vrut să demonstreze / VIDEO

Guvernul a declarat că a pregătit provizii pentru trei zile pentru zeci de mii de oameni mutaţi în adăposturi şi a decis să desfăşoare în regiune 25.000 de soldaţi şi 1.000 de angajaţi ai forţelor de salvare în plus faţă de pompieri şi alte forţe de intervenţie locale.

Un spital din oraşul Kumamamto a fost evacuat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, când s-a produs cel mai puternic seism din serie, de 7,3 grade, iar aeroportul închis.

Citește și: Salteaua care te anunță dacă ești înșelat: Cum funcționează / VIDEO

Transporturile au fost puternic perturbate şi numeroase uzine şi-au oprit activitatea pentru a face verificări. Nicio anomalie nu a fost semnalată la centrala nucleară din Sendai unde se află singurele două reactoare nucleare în funcţiune din Japonia, şi nici la cele din Genkai şi Ehime.

Pe fondul ploilor care cad, agenţia de meteorologie din Japonia se teme de noi alunecări de teren pe un sol devenit fragil. Îngrijorarea s-a amplificat şi din cauza unei slabe erupţii a vulcanului Aso, dar rămâne incertă o legătură cu seismele.

Citește și: Manele, dedicații, coroane uriașe de 300 de milioane de lei: Așa e la înmormântarea lui Fane Spoitoru / VIDEO

De la primul seism produs joi, s-au înregistrat peste 320 de replici de diferite puteri, dintre care 14 foarte puternice, potrivit agenţiei de meteorologie.

Situat la intersecţia a patru plăci tectonice, arhipelagul suferă în fiecare an mai mult de 20% din cele mai puternice cutremure înregistrate pe Pământ.

Citește și: Candidatul PNL la Primăria Capitalei socheaza: Au spus că sunt in moarte clinica

Mişcările seismice din această săptămână au fost cele mai puternice de la cutremurul din 11 martie 2011 care a provocat şi tsunami şi care a determinat Japonia să oprească toate reactoarele funcţionale în lunile care au urmat, aminteşte DPA. Cele două dezastre naturale care au lovit ţara simultan au ucis aproximativ 18.500 de persoane şi a declanşat cel mai grav accident la centrala nucleară Fukushima Daiichi, scrie agerpres.ro.

Citește și: Simona Halep, victorie dramatică în meciul cu Andrea Petkovici

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.