Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimul guvernator britanic al Hong Kongului avertizează China - O intervenţie chineză în forţă ar fi catastrofală

YouTube
hong kong

Chris Patton, ultimul guvernator al Hong Kongului înainte de reunirea fostei colonii britanice cu China, consideră că o intervenţie în forţă a Beijingului împotriva protestatarilor ar fi "o catastrofă", transmite AFP potrivit Agerpres.

"Este foarte, foarte contraproductiv pentru guvernul chinez să dea impresia că va fi nevoit să ia în considerare alte metode dacă situaţia nu încetează rapid", a declarat Patten pentru BBC. "Ştim care au fost aceste 'alte metode' în istoria Chinei", a adăugat el, menţionând în special represiunea din piaţa Tienanmen din Beijing, în iunie 1989. "Ar fi o catastrofă pentru China şi bineînţeles pentru Hong Kong", a apreciat fostul guvernator.

Hong Kongul trece prin cea mai gravă criză din 1997, când a fost retrocedat de Regatul Unit. Protestele declanşate la începutul lui iunie de un proiect de lege privind extrădarea în China s-au extins împotriva limitării libertăţilor civile, iar manifestanţii contestă amestecul chinez în problemele interne ale metropolei financiare.

După mai multe săptămâni în care s-au intensificat ciocnirile între forţele de ordine şi protestatari, Beijingul a adoptat o atitudine mai dură, considerând că mişcarea din Hong Kong prezintă "indicii de terorism".

Presa din China, controlată de partidul comunist, a difuzat înregistrări video cu transportoare blindate de trupe care se îndreaptă spre Shenzhen, oraş aflat în imediata apropiere a Hong Kongului.

Patten avertizează că "Hong Kongul este pe marginea prăpastie, însă şi din cauză că guvernul (...) refuză să renunţe explicit la proiectul de lege şi să înfiinţeze o comisie de anchetă" privind violenţa poliţiei. El a făcut apel la premierul britanic Boris Johnson să dea dovadă de mai multă fermitate faţă de China

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.