Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ultimul test nord-coreean cu racheta trasă de pe un submarin a fost un eșec

submarin

Testul efectuat luna trecuta de catre Coreea de Nord cu o racheta balistica trasa de la bordul unui submarin (programul MSBS), prezentat de catre Phenian ca reusit, a fost în realitate un esec evident, au concluzionat miercuri diferiti analisti, citati de AFP.

Sâmbata, Phenianul a difuzat o înregistrare video destinata sa arate un test realizat pe 21 decembrie. În imagini putea fi vazut liderul nord-coreean Kim Jong-Un privind traiectoria unei rachete: ea strapunge suprafata marii pe verticala, dupa care motorul sau ia foc, apoi înregistrarea schimba planul si arata o racheta zburând printre nori.

Observatorii au denuntat imediat montajul de imagini, ce combina secvente de la lansarea rachetei si de la alte teste cu alte rachete, pentru a da impresia unei operatiuni reusite.

Analisti de la Centrul James Martin din California, care se ocupa cu studii privind neproliferarea armelor, au estimat ca racheta a explodat probabil dupa lansarea sa. ''Cu toate ca ea parea ca se ridica în aer cu succes (...), credem ca s-a produs o eroare catastrofala la aprinderea motorului'', a declarat Catherine Dill, cercetatoare de la Centrul californian James Martin, estimând ca Phenianul ''a manipulat imaginile în scopul de a ascunde rezultatul''.

Comunitatea internationala urmareste îndeaproape eforturile nord-coreene de a se dota cu o capacitate MSBS (Mer-Sol-Balistique-Strategique), care ar agrava considerabil amenintarea nucleara din partea Phenianului. Coreea de Nord ar fi atunci capabila sa-si dezvolte armamente dincolo de Peninsula Coreeana si ar dispune de un potential de represalii în caz de atac nuclear.

Testul efectuat în decembrie ar fi cel de-al treilea de acest fel începând din luna mai 2015. Serviciile de informatii sud-coreene estimeaza ca cel de-al doilea test, întreprins în noiembrie, a esuat si el.

Cercetatori de la Institutul americano-coreean al Universitatii Johns Hopkins au sesizat ca o nava de sprijin figura în mai multe imagini ale testului efectuat în decembrie, la numai 50 de metri distanta de locul lansarii rachetei.

''Aceasta pare periculos aproape de un submarin aflat sub apa la mica adâncime pentru a trage o racheta. Dar pare potrivit, de fapt necesar, pentru o barja submersibila'', a estimat un specialist al institutului, John Schilling. ''Testul a fost efectuat probabil de pe o barja, si nu de pe un submarin'', a mai spus el.

Reusit sau nu, adauga cercetatorul, testul cu racheta arata determinarea Phenianului de a continua pe calea dotarii cu capacitati MSBS si ''probabil ca va ajunge la aceasta într-o zi''. El a avansat aceasta probabilitate pentru orizontul lui 2020.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.