Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un `trimis` al lui Petre Daea, fost cadru STS, tatăl unui prieten al ex-ministrului Chesnoiu și politicieni, între `clienții` demnitarului de la Agricultură

dosare

În 7 decembrie 2022 anchetatorii DNA Timișoara l-au deferit justiției, în stare de libertate pe ex-ministrul Ionuț Adrian Chesnoiu pentru patru fapte de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și pentru o faptă de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Alături de acesta vor mai răspunde în fața judecătorilor ICCJ Andrei Cristian Răducan, la data faptelor director general adjunct în cadrul MADR, pentru patru fapte de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, Aurel Sandu, fost șef serviciu în cadrul MADR, Cosmin Mihai Corobea, fost consilier clasa I în cadrul MADR, Mihai Pârv, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad și Cătălin Ionuț Lăscaie, la data faptelor și în prezent consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid.

STIRIPSURSE va prezenta în continuare, în exclusivitate, detaliile, dedesubturile, acestui mega-dosar de corupție cu ex-ministru la centru și va arăta ițele încurcate ale „prieteniilor„ de partid.

STIRIPESURSE a intrat inclusiv în posesia informației că în dosar, potrivit probelor existente, ar exista o legătură care ar conduce către un actual ministru PSD aflat în funcție. Se pare că pentru acest demnitar ex-ministrul Chesnoiu ar fi recurs la metode „neortodoxe„ privind modalitatea de participare la concurs a unui pretins apropiat al ministrului aflat în prezent în funcție.

„Clienții„ lui Chesnoiu la „butoanele„ Agriculturii

Femeia care a denunțat întreaga mașinațiune de angajare dirijată în posturi cheie de la Ministerul Agriculturii, în mandatul lui Chesnoiu a povestit procurorilor DNA că „în urmă cu circa 3 săptămâni (anterior sesizării verbale a faptelor de corupție - n.r.) raportat la momentul formulării denunțului, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale de la acea dată, Ionuț Adrian Chesnoiu - a prezentat o persoană, pensionar militar de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, identificat ulterior ca fiind inculpatul Aurel Sandu, spunându-i că urmează să ocupe un post de șef serviciu în cadrul Direcției Generale Buget Finanțe și Fonduri Europene a ministerului”.

„În plus, inculpatul i-a solicitat denunțătoarei să facă totul pentru ca persoana respectivă să promoveze concursul, urmând a modifica fișa postului în conformitate cu studiile acestei persoane, având certitudinea că inculpatul îi va solicita să îi înmâneze subiectele înainte de probă scrisă, iar în acest scop, avea bănuiala că va fi desemnată să facă parte din comisia de concurs”, se mai arată în actele dosarului ajuns pe masa judecătorilor ICCJ.

Ancheta procurorilor DNA Timișoara a „relevat faptul că inculpatul Chesnoiu a determinat-o pe martoră, membră a comisiei de concurs, să permită accesul inculpatului Andrei Cristian Răducan zis ”Jimmy”, funcționar public în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și persoană de încredere a  lui Chesnoiu, anterior desfășurării probei scrise, la o parte din subiectele de concurs pentru funcția de șef serviciu din cadrul Direcției Generale Buget Finanțe și Fonduri Europene, în scopul transmiterii acestor informații nedestinate publicității lui Aurel Sandu, pentru ca acesta să promoveze, în mod necuvenit concursul”.

Totodată, se mai arată în dosar, fostul demnitar de la Agricultură ar fi determinat-o pe șefa din MADR, membră a comisiilor de concurs pentru ocuparea funcțiilor de consilier superior în cadrul MADR, director executiv adjunct al Direcției pentru Agricultură Județeană Arad, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Dâmbovița, să permită accesul aceluiași ”Jimmy”, apropiatul ex-ministrului, anterior desfășurării probelor scrise, la subiectele de concurs pentru ocuparea funcției de consilier superior în cadrul MADR, respectiv la o parte din subiectele de concurs pentru ocuparea funcțiilor de director executiv adjunct al Direcției pentru Agricultură Județeană Arad, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Dâmbovița, în scopul transmiterii acestor informații nedestinate publicității inculpaților Mihai Pârv, Mihai Cosmin Corobea și Cătălin Ionuț Lăscaie.

O „faptă comisă„... de pomană...

„Deși Andrei Cristian Răducan, apropiatul lui Chesnoiu, i-a transmis lui Aurel Sandu informațiile nedestinate publicității, lucrarea scrisă a acestuia nu a întrunit punctajul minim pentru promovare (70 de puncte), fiind nevoie de o nouă acțiune a inculpatului Chesnoiu, care a determinat-o pe martoră și, prin intermediul ei, și pe ceilalți membri ai comisiei de concurs, să noteze lucrarea menționată cu peste 70 de puncte, iar, ulterior, prin încălcarea dispozițiilor legale l-a numit pe Sandu în funcția de șef serviciu”, se mai arată în dosarul ajuns la ICCJ.

Corobea - Cunoscut drept omul lui Daea

Potrivit actelor din dosarul de la instanța supremă pentru Mihai Corobea ex-ministrul Chesnoiu ar fi făcut demersuri uriașe de aducere în minister. Actele relevă sfidarea de către fostul ministru al aproape tuturor procedurilor legale motivarea permanentă fiind aceea că ar fi fost sunat cu insistență de către actualul ministru de la Agricultură, Petre Daea, pentru numirea „omului său„.

Martorii cu care au interferat anchetatorii DNA au relevat același aspect și există din interceptări ale DNA în care se vorbește în aceeași termeni.

Mihai Pârv și Cătălin Lăscaie - „Clienți„ de partid

Ionuț Cătălin Lăscaie, persoana pentru care s-a scos la concurs postul de director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Dâmbovița, este fost președinte interimar al Partidului Social Democrat - Organizația Șepreuș, iar în perioada 22.02.2020 - 20.05.2020 a îndeplinit funcția de vicepreședinte în Biroul Permanent Județean al PSD Arad.

Totodată în perioada 27.09.2020 - 20.05.2022 a îndeplinit funcția de consilier local în cadrul Consiliului Local Șepreuș (jud. Arad), iar în perioada 29.05.2020-27.09.2020 funcția de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Arad din partea Partidului Social Democrat.

De asemenea în anii 2016 și 2020, Mihai Pârv a candidat la funcția de primar al comunei Șepreuș din partea Partidului Social Democrat.

La rândul său Ionuț Cătălin Lăscaie a deținut funcția de manager al Centrului Cultural Județean Dâmbovița în perioada 2013 — 2020.

În perioada 19.01.2020 - 03.11.2022,acesta a ocupat funcția de vicepreședinte PSD Dâmbovița, iar din septembrie 2019 și până în prezent inculpatul îndeplinește și funcția de președinte al PSD Lungulețu.

Din data de 29.10.2020 și până în prezent, el îndeplinește funcția de consilier județean în Consiliul Județean Dâmbovița din partea Partidului Social Democrat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.