Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un an de la evenimentul care a schimbat radical scena politică

usl rupt

În urmă cu exact un an, pe 25 februarie 2014, conducerea PNL anunţa eşecul negocierilor cu PSD pentru restructurarea Guvernului, ieşirea şi la guvernare şi ruperea USL.

A fost decizia care a schimbat radical scena politică din România pentru mulţi ani. Din decizia ruperii USL a decurs eşecul PNL de la europarlamentare, decizia fuziunii cu PDL, retragerea lui Crin Antonescu, preluarea conducerii PNL de către Klaus Iohannis şi, în final, candidatura de succes a acestuia la Preşedinţia României.

"Prin încălcarea repetată și flagrantă, la un prag inacceptabil, a unor elemente de alcătuire a Guvernului de către premierul Ponta, PNL a decis să pună capăt unei crize prelungite artificial de premier, retragerea miniștrilor săi din acest Cabinet, împreună cu demisia tuturor demnitarilor PNL: secretari de stat, șefi de agenții, poziții asimilate. Miniștrii noștri, mâine până în ora 12, își vor depune oficial demisia la registratura Guvernului. A doua decizie e de a solicita demisia lui Victor Ponta din funcția de premier", afirma Crin Antonescu pe 25 februarie 2014.

Uniunea Social Liberală a fost înfiinţată în februarie 2011, iniţial din PSD, PNL şi PC. Până la final, din USL au făcut parte Alianţa de Centru Dreapta (PNL-PC) şi Alianţa de Centru Stânga (PSD-UNPR). Uniunea a reuşit în mai 2012 să demită prin moţiune de cenzură Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. La alegerile locale din iunie 2012, USL a câştigat aproape toate mandatele de preşedinţi de consilii judeţene şi a obţinut un număr record de primari şi consilieri. Ulterior, noua majoritate din jurul USL din Parlament l-a suspendat pe preşedintele Traian Băsescu, însă referendumul de demitere, din iulie 2012, nu a întrunit condiţiile de prezenţă la vot. La alegerile parlamentare din noiembrie 2012, USL a obţinut o victorie zdrobitoare, reuşind să închidă cu 50% plus 1 majoritatea colegiilor. Ruperea USL din februarie 2014 a decurs din negocierile pentru restructurarea Guvernului, liberalii invocând faptul că PSD nu a acceptat cererile PNL, inclusiv numirea lui Klaus Iohannis în postul de ministru de Interne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.