Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un an de război în Ucraina: cea mai mare criză umanitară din Europa din ultimii 80 de ani

cdnuploads.aa.com.tr
ucraineni

Războiul din Ucraina a provocat cea mai mare criză umanitară din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Milioane de ucraineni au plecat din țară, refugiindu-se în țările occidentale. Ucrainenii care au rămas s-au alăturat armatei sau încearcă să supraviețuiească atacurilor rușilor, anunță Mediafax.

ONU a stabilit că războiul din Ucraina a provocat cea mai mare criză umanitară din Europa din ultimii 80 de ani. În primele zile de la declanșarea războiului, peste un milion de oameni, în special femei și bătrâni, au plecat din Ucraina prin țările vecine, Republica Moldova, Polonia și România. Ulterior, numărul acestora a crescut foarte mult, ajungând la aproape opt milioane de persoane spre sfârșitul anului trecut. Cei mai mulți refugiați au rămas în Polonia, dar numeroase persoane și familii se află și în Germania, România și Ungaria. Refugiații au ajuns și pe alte continente, în țări precum SUA, Canada, Japonia și Australia.

Peste 10 milioane de ucraineni au fost nevoiți să se mute în interiorul țării

Peste 10 milioane de ucraineni au fost nevoiți să se mute în interiorul țării. Ei au plecat din zonele apropiate de linia frontului sau ocupate de ruși către vestul Ucrainei care se află la distanță de atacurile rusești.

În timpul războiului au fost aproape rase de pe fața pământului numeroase localități ucrainene. De asemenea, au fost vizate numeroase obiective civile fiind bombardate școli, spitale, instituții ale administrației locale și unități care asigură utilitățile localnicilor. De exemplu, un raport realizat de cinci organizații neguvernamentale din SUA, Marea Britanie, Elveția și Ucraina arată că un spital din 10 a fost avariat în Ucraina în timpul războiului. De asemenea, aproape 200 de lucrători medicali, care pe timp de război sunt protejați de legile internaționale privind drepturile omului, au fost uciși, răniți, răpiți sau arestați.

Ucrainenii vorbesc despre crime de război comise de ruși în zonele ocupate

Ucrainenii vorbesc despre crime de război comise de ruși în zonele ocupate. O anchetă specială vizează zona Bucea. Autoritățile ucrainene susțin că peste 300 de locuitori ai orașului din nord-estul țării au fost uciși și îngropați în cimitire improvizate la periferie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre genocid și a cerut Curții Penale Internaționale să investigheze ce s-a întâmplat în oraș.

Numărul total al victimelor în timpul războiului este greu de estimat. Specialiștii vorbesc despre zeci de mii de morți în tabăra ucraineană, atât din rândul civililor, cât și al militarilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.