Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un autocar PLIN cu imami CUTREIERĂ Europa

dpa
imami

Peste 50 de imami din întreaga Europă, patru musulmance, un scriitor evreu şi câteva gărzi de corp vor călători împreună timp de o săptămână la bordul unui autocar care îi va transporta în mai multe oraşe europene care au un numitor comun, atentatele jihadiste, informează luni cotidianul spaniol El Pais, potrivit agerpres.

În toate aceste puncte, promotorii iniţiativei intitulate 'marşul musulmanilor împotriva terorismului' - care a început sâmbătă la Paris şi va ajunge în următoarele zile la Berlin, Bruxelles, Nisa, Toulouse şi Paris - vor organiza rugăciuni şi vor purta discuţii cu personalităţi religioase şi politice locale cu scopul de a reafirma că extremismul nu îşi are locul în islam.

Franţa îşi LIMITEAZĂ drastic programul nuclear. Va ÎNCHIDE 17 reactoare în următorii opt ani

De altfel, toate opririle 'autocarului imamilor' au o legătură directă cu atentatele comise în numele Statului Islamic. Autocarul a plecat de pe Champs-Élysées, locul în care la sfârşitul lui aprilie a fost ucis un poliţist de un individ radicalizat, cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Franţa, şi a ajuns la Berlin, unde duminică imamii au ţinut o rugăciune şi o ceremonie la Breitscheidplatz, unde în decembrie 2016 un extremist a intrat în plin cu un camion într-un grup de oameni care participau la un târg de Crăciun, ucigând 12 persoane. De aici, autocarul va pleca spre Bruxelles, unde două atentate jihadiste la metrou şi la aeroport s-au soldat în martie 2016 cu 32 de morţi. Apoi, autocarul va reveni în Franţa, unde va trece prin mai multe oraşe care au fost ţinte ale atacurilor teroriste. Imamii se vor opri la Saint-Etienne-du-Rouvray, în Normandia, unde în iulie 2016 doi jihadişti au ucis un preot, şi la Toulouse, unde în 2012 trei copii şi un adult au fost asasinaţi într-o şcoală evreiască. Autocarul se va întoarce la Paris, unde imamii se vor ruga la sala de concerte Bataclan, unde la 13 noiembrie 2015 au fost ucise 89 de persoane, şi la magazinul evreiesc Hyper Cacher, atacat în aceeaşi zi în care a avut loc şi atacul jihadist de la revista Charlie Hebdo, în ianuarie 2015. În fine, punctul terminus va fi oraşul Nisa, unde la 14 iulie 2016 un alt extremist jihadist a ucis 85 de oameni, după ce a intrat cu camionul în mulţimea care asista la focurile de artificii cu ocazia zilei naţionale a Franţei.

'Îi vom denunţa pe aceşti criminali asasini şi, aşa cum ei emit fatwa (edict religios musulman - n.r.), aşa vom face şi noi. Vom emite o fatwa împotriva Daesh (Statul Islamic - n.r.), împotriva barbarilor, împotriva acestor criminali, şi vom cere ţărilor musulmane să nu-i mai recunoască drept musulmani', a explicat Hassen Chalghoumi, imam al moscheii din Drancy, o suburbie a Parisului, organizator al marşului.

Reconciliere istorică. Iranul felicită Irakul pentru victorie şi se oferă să reconstruiască oraşele distruse de război

'Vrem să arătăm că islamul se ridică împotriva asasinilor care se folosesc de Coran pentru a ucide oameni', a declarat la rândul său scriitorul evreu Marek Halter, coorganizator al marşului. Atât Chalghoumi, cât şi Halter au fost ameninţaţi de SI, pentru criticile formulate la adresa terorismului extremist, şi beneficiază de protecţia mai multor gărzi de corp, care îi vor însoţi pe tot parcursul desfăşurării marşului.

Autobuzul în sine este un simbol puternic, comentează El Pais, care menţionează că pe vehicul este scris în trei limbi - franceză, engleză şi arabă - mesajul 'marşul musulmanilor împotriva terorismului', iar participanţii la marş sunt un grup eterogen: imami îmbrăcaţi în straie tradiţionale, imami la costum şi cravată, un evreu, mai multe femei, una poartă hijab, alta are părul neacoperit, este îmbrăcată într-o rochie strânsă pe corp şi poartă pantofi cu toc. Iar din doi şoferi, unul este femeie. O imagine a unui islam care poate fi modern şi compatibil - potrivit organizatorilor - cu valorile laice ale unei ţări cum este Franţa.

Însă iniţiativa nu a fost scutită de polemici. Marşul nu a primit niciun fel de sprijin din partea unora dintre cele mai puternice asociaţii musulmane din Franţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.