Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un blat exploziv PNL-UDMR?

sah

PNL ar putea îngropa fitilul cu care a câștigat Klaus Iohannis alegerile, la schimb cu susținerea UDMR pentru un nou Guvern, spune fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu.

UDMR este "cel mai aprig oponent" al votului prin corespondenta deoarece introducerea acestui sistem de vot inseamna ca maghiarii nu mai intra in Parlament.

"Daca se introduce votul prin corespondenta, UDMR nu mai trece pragul de 5%. Faptul ca UDMR abia reuseste acum sa ia 5% se datoreaza in principal diferentialului de mobilizare intre romani si maghiari. Scorul de 6-7% e doar un vis, pentru ca destui maghiari sunt ei insisi scarbiti de UDMR. Daca s ar introduce votul prin corespondenta, participarea romanilor ar creste atat de mult incat ar anula diferentialul actual de mobilizare. Asadar, repet, PNL trebuie sa ofere garantii ca nu vor targui cu Kelemen sperantele diasporei. Si o poate face intr un singur fel. Sa introduca in protocol sustinerea pentru votul prin corespondenta", spune Lazariu.

Kelemen confirmă teoria

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat despre votul prin corespondenta, la Congresul din acest weekend al formatiunii maghiare, ca nu are de ce sa fie implementat la alegerile parlamentare.

'Există această posibilitate, există nişte criterii, înregistrarea prealabilă a celor care vor să meargă la vot, este un sistem care funcţionează peste tot în lume. Nu trebuie să fie niciun cetăţean român care doreşte să meargă la alegeri şi să participe la vot şi să nu aibă această posibilitate, respectând criteriile şi condiţiile legislative. Sigur, este importantă pentru alegerile prezidenţiale această posibilitate de a vota şi într-o oarecare măsură şi pentru alegerile parlamentare. Pentru locale şi pentru europarlamentare nu are nicio miză, dar trebuie găsită o soluţie echilibrată şi corectă. Există foarte multe modele în Europa care funcţionează', a spus Kelemen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.