Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un candidat în alegerile prezidenţiale din Franţa critică inacţiunea guvernului francez și ipocrizia britanicilor în privința migranţilor

LaDepeche.fr
Xavier Bertrand

Candidatul dreptei în alegerile prezidenţiale din Franţa, Xavier Bertrand, a criticat miercuri "ipocrizia britanicilor" şi "inacţiunea guvernului francez" în chestiunea traficului de migranţi în Canalul Mânecii, vorbind despre necesitatea unei desfăşurări în zonă a unui dispozitiv de tip FRONTEX, relatează AFP.

"Să ne luptăm pentru a soluţiona cu adevărat chestiunile legate de migraţie la Calais şi pe întreg litoralul. Nu înţeleg inacţiunea guvernului francez", a spus Xavier Bertrand, aflat în campanie pentru realegerea sa în fruntea regiunii Hauts-de-France, în cadrul unei întâlniri cu aleşi rurali, scrie Agerpres.ro.

"De patru ani, ne facem că nu auzim la vârful statului, în contextul în care Francois Hollande (fost preşedinte - n.r.) şi Bernard Cazeneuve (fost ministru de interne - n.r.) ne-au auzit (...) atunci când au dezafectat jungla din Calais", a adăugat el.

"Jungla din Calais" a fost o imensă tabără de migranţi aflată la Calais, în nordul Franţei, între 2015 şi 2016. Ea a fost dezafectată în octombrie 2016.

Candidatul declarat la alegerile prezidenţiale din 2022 şi-a reafirmat dorinţa de a "angaja o luptă cu englezii, care se bazează pe renegocierea acordurilor de la Touquet". Aceste acorduri "sunt o afacere bună pentru englezi. Noi suntem cei care facem treaba pentru ei (...)", a afirmat el.

Semnat pe 4 februarie 2003 de Paris şi Londra, "tratatul de la Touquet" viza limitarea imigraţiei neregulate în Marea Britanie prin întărirea controalelor în Franţa.

"Al doilea punct este sfârşitul trecerilor pe mare (...) Există FRONTEX (agenţia de supraveghere a frontierelor UE) în sudul Europei. De ce nu avem un dispozitiv asemănător în nordul Europei?", s-a întrebat retoric Bertrand.

De asemenea, el a cerut formarea unei "brigade maritime franco-britanice pentru a opri traficul în Canalul Mânecii (...,) pentru a arăta că trecerile în Regatul Unit sunt imposibile".

În 2020, autorităţile franceze au înregistrat peste 9.500 de traversări sau tentative de traversări de către migranţi a Canalului Mânecii pe mare, de patru ori mai multe decât în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.