Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un castel misterios care se ridică în vestul Poloniei stârnește un puternic val de controverse - Video

Archsz/Wikimedia Commons
castel polonia

Pădurea Notecka din vestul Poloniei găzduiește una dintre cele mai controversate clădiri din țară, un complex în stil medieval cunoscut sub numele de Castelul Stobnica.

Construcția castelului a început în 2015, dar a început să atragă atenția la nivel național abia în 2018, când oamenii au început să se întrebe ce este această structură gargantuescă care se ridică la marginea unei cunoscute rezervații naturale, pe ceea ce părea a fi o insulă artificială pe lacul Stobnica. Fotografiile aeriene ale unui castel cu 15 etaje, de tip medieval, care se ridica în mijlocul unui paradis natural viran, la aproximativ 50 km de orașul Poznan, au început să devină virale pe internet și au stârnit curiozitatea oamenilor.

Ce era această clădire, cine era proprietarul și cum de obținuse autorizația de construcție pentru ea, având în vedere că se afla la marginea unei zone de protecție specială pentru păsări (20 de specii) din cadrul rețelei Natura 2000?

Au trecut mai bine de cinci ani de când Castelul Stobnica a început să ocupe prima pagină a ziarelor din Polonia și, deși a fost în centrul mai multor bătălii în instanță și al unor demisii ale oficialilor guvernamentali, misterul din jurul structurii în stil medieval persistă. Timp de ani de zile, nimeni nu a știut cu adevărat cine era proprietarul Castelului Stobnica.

Unii bănuiau că este proiectul miliardarului Jan Kulczyk, care a murit în 2015, dar despre care unii adepți ai teoriei conspirației cred că și-a înscenat propria moarte, în timp ce unele surse mai centrate susțin că aparține medicului și omului de afaceri Pawel N. Fondurile pentru construcție au stârnit, de asemenea, controverse, unele surse de știri susținând că provin din conturi offshore.

Scopul clădirii este, de asemenea, contestat în prezent. În timp ce avocații dezvoltatorului insistă asupra faptului că Castelul Stobnica va fi reședința personală a clientului lor, se speculează de mult timp că acesta va fi transformat fie într-un hotel de lux, fie transformat într-un complex rezidențial pentru cei bogați și puternici. Multora le vine greu să creadă că cineva, oricât de bogat ar fi, ar cheltui 40 0 milioane de zloți (91 de milioane de dolari) pentru o reședință personală, scrie odditycentral.com.

Când fotografiile giganticului castel Stobnica au devenit virale pentru prima dată în 2018, au stârnit o indignare masivă în rândul activiștilor de mediu și al publicului larg. în anii care au urmat, anchetatorii au adunat dovezi despre modul în care au fost obținute autorizațiile de construcție și dacă dezvoltatorul putea într-adevăr să construiască atât de aproape de o rezervație naturală, construind în același timp o insulă artificială pe lacul Stobnica.

Investigații și acuzări

În iulie 2020, Parchetul districtual din Poznań a acuzat 6 persoane, inclusiv reprezentanți ai investitorului, un arhitect și funcționari locali. În același an, guvernatorul provinciei a fost demis din funcție. La începutul anului 2021, Biroul Central Anticorupție a inițiat o altă investigație: suspiciune de finanțare a investițiilor din spălare de bani (transferuri din conturi offshore din Cipru).

În august 2021, Inspectorul Șef al Supravegherii Construcțiilor (GINB) a anulat autorizația de construcție pentru Castelul Stobnica, dar decizia a fost imediat contestată de către dezvoltatori, iar construcția a continuat de atunci. fotografii recente și imagini aeriene arată că exteriorul complexului în stil medieval este aproape finalizat, inclusiv un turn înalt de 90 de metri care se ridică din centrul său.

Surse apropiate proiectului estimează că Castelul Stobnica va fi finalizat în jurul anului 2025, în timp ce altele speculează că ar putea ajunge să fie demolat de stat, din cauza locației sale controversate, la marginea unei rezervații naturale protejate. Singurul lucru sigur este că soarta sa este în prezent în aer.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.