Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un caz de pestă porcină africană a fost confirmat la un porc mistreţ găsit mort pe fondul de vânătoare din Ocoliș

facebook.com
pesta porcina

Un caz de pestă porcină africană a fost confirmat la un porc mistreţ găsit mort pe fondul de vânătoare din satul Ocoliş, informează, joi, o comunicare publică a Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureş, potrivit Agerpres.

"După confirmarea virusului pestei porcine africane de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti am procedat la convocarea comitetului şi aprobarea planului de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreţi. Zona infectată a fost delimitată pe o rază de opt kilometri şi cuprinde fonduri de vânătoare de pe raza localităţilor Ocoliş, Săsar, Băiţa, Remetea şi Dumbrăviţa. De asemenea, în zona afectată sunt incluse localităţile Ocoliş, Groşi, Satu Nou de Jos, Satu Nou de Sus, Tăuţii de Sus, Baia Mare, Săsar, Recea, Mocira, Lăpuşel, Arieşu de Pădure, Coltău, Cătălina, Săcălăşeni, Culcea, Posta, Chechiş, Dumbrăviţa, Coruia, Cărbunari. Zona tampon, delimitată pe o rază de cinci kilometri include fonduri de vânătoare de pe raza localităţilor Ocoliş, Săsar, Băiţa, Remetea, Dumbrăviţa, Cicârlău, Fersig, Chioar, Mănăştur, Cavnic-Plopiş, Gutin-Baia Sprie şi Valea Neagră", a spus prefectul judeţului Maramureş, Nicolae-Silviu Ungur.

Citește și: Profesoara filmată când țipa la elevi și îi numea 'viermi', 'nesimțiți' și 'mizerabili' ar avea afecțiuni psihice

Conform aceluiaşi raport public, gestionarii fondurilor cinegetice vor recolta integral mistreţii prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuit, în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate, aşa cum sunt ele definite. Vânătoarea organizată în zonele afectate şi în afara lor se realizează cu vânători autorizaţi, personal silvic, personal de vânătoare angajat şi cu alte categorii de personal, care vor fi instruite de către personal abilitat. 

Măsurile aplicate în planul de măsuri aprobat prevăd: inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, interzicerea circulaţiei animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline etc.) prin incinta pădurilor; intrarea şi ieşirea în şi din pădure a persoanelor fizice şi juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice şi comunicate la DSVSA Maramureş. Reprezentanţii desemnaţi în plan, împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare vor lua măsurile de dezinfecţie. 

Totodată, exploataţiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA Maramureş, dar şi de către medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restricţionare a mişcării animalelor, dar şi alte măsuri de biosecuritate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.