Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un celebru preot, CRITICI DURE la adresa Bisericii: 'O inovație PERICULOASĂ în Biserica Ortodoxă Română...'

evz.ro
preot

Preotul Ioan-Florin Florescu, care a emigrat în 2011 în Scoţia, comentează critic pe blogul său obiceiul recent al aducerii luminii sfinte de la Ierusalim cu avionul.

Citeşte şi: Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce este INTERZIS să faci

„O inovație periculoasă tinde să devină tradiție în Biserica Ortodoxă Română: aducerea cu avionul a luminii sfinte de la Ierusalim, în seara de Înviere. Episcopiile din toată țara sunt invitate să-și trimită la aeroport delegațiile pentru preluarea luminii sfinte. Mă întreb, ce se întâmplă dacă, să zicem, avionul nu poate ateriza sau zborul este anulat, cine știe din ce motive (totul e posibil). Nici nu vreau să mă gândesc la ceva mai rău. Cum ar fi să auzi la știri, „Lumina lui Iisus a avut o întârziere de patru ore” sau „zborul luminii sfinte a fost anulat, aeroportul își cere scuze pentru neplăcerile create”. Este cineva conștient de ridicolul la care expune slujba de Înviere această nouă și neobișnuită obstinație de a aduce lumina de la Ierusalim?”, scrie preotul Ioan-Florin Florescu. Acesta a emigrat în 2011 în Marea Britanie, la Edinburgh, după ce în ţară a fost, printre altele, cercetător stiinţific la Universitatea din Iaşi si s-a ocupat de prima ediţie critică a Bibliei din 1688.

Citeşte şi: Semnal de ALARMĂ: O industrie VITALĂ în România se pregăteşte să pună LACĂTUL

„Până acum vreo zece ani toți credincioșii primeau lumina de Înviere de la preotul lor, luată din candela de pe sfânta masă. Abia acest obicei are o semnificație teologică veche și adâncă, nu transportul luminii de la Ierusalim, pentru că sfânta masă din orice biserică este în același timp altarul, tronul și mormântul Mântuitorului. Lumina candelei de pe sfânta masă a oricărei biserici nu este o lumină oarecare, este chiar lumina de la mormântul învierii lui Hristos. Sunt altarele noastre mai prejos decât altarul de la Sfântul Mormânt? Atunci să trimitem avioane și după sfânta împărtășanie, că doar la Ierusalim a făcut-o Domnul prima dată. Nu vă jucați cu imprevizibilele consecințe teologice și pastorale ale unei improvizații făcute doar pentru impresia maselor!”, mai scrie preotul.

Preotul a devenit "celebru" după tragedia de la Colectiv, când a comentat teoriile promovate chiar şi de oameni ai Bisericii, potrivit cărora incendiul ar fi avut legătură cu presupuse semnificaţii malefice ale Halloween-ului.

Citeşte şi: Cazul unui interlop care A FUGIT din România INFLAMEAZĂ Marea Britanie: 'O bătaie de joc la adresa justiției...' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.