Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un centru de plasament din Buzău a fost închis, iar cei 24 de copii din cămin au fost mutați în apartamente

Europa FM
copii tablete

Centrul de plasament nr. 2 din Buzău a fost închis, iar cei 24 de copii din cămin, pentru care nu a fost posibilă reintegrarea în familii, au fost transferaţi în apartamente, a anunţat vineri, într-un comunicat, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţie (ANDPDCA), informează Agerpres.

"Joi, 22 octombrie 2020, a fost finalizat procesul de închidere a unui centru de plasament de mari dimensiuni din Buzău, Complexul de Servicii Comunitare nr. 2.

La finalul unui proces complex de dezinstituţionalizare, ce a presupus deopotrivă măsuri în sprijinul reintegrării in familie, dar şi un plan coerent de închidere, coordonat şi avizat de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţie (ANDPDCA), DGASPC Buzău a închis centrul de plasament nr. 2 din Buzău", se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, au fost achiziţionate şi dotate în municipiul Buzău patru apartamente, cu capacitate de câte şase locuri, acestea fiind organizate într-un serviciu rezidenţial apartamente, care oferă un mediu prietenos şi familial copiilor, fiind totodată organizate servicii de suport pentru integrarea socio-profesională.

"Transferul copiilor dintr-un centru rezidenţial mare în apartamente familiale a fost pregătit pas cu pas pentru a ne asigura că tranziţia de la un mediu instituţionalizat de viaţa în comunitate nu produce un stres emoţional supradimensionat", spun reprezentanţii instituţiei.

Astfel, la data de 15 octombrie 2020, cei 24 de copii din Centrul de Plasament nr. 2 din Buzău, pentru care nu a fost posibilă reintegrarea în familii, au fost transferaţi în apartamente, iar în cursul zilei de ieri, centrul vechi de mari dimensiuni a fost închis.

"Un obiectiv atins pentru ANDPDCA şi un pas mare şi important pe care echipa DGASPC Buzău l-a realizat cu consecvenţă şi multă muncă. Acesta este spiritul şi modul de acţiune pe care îl consider necesar pentru a duce la bun sfârşit procesul de dezinstituţionalizare. Centrele mari aparţin trecutului şi pentru aceasta trebuie să ne asigurăm că mobilizăm oamenii calificaţi şi de bună credinţă, dar şi resursele necesare, care să urmărească pas cu pas planurile de închidere. Nu mai avem timp de pierdut!", a declarat Mădălina Turza, preşedintele ANDPDCA.

Numărul copiilor beneficiari de măsuri de protecţie specială în centre de plasament la sfârşitul lunii iunie 2020 se ridica la 3.976, iar cel al centrelor de plasament funcţionale era de 138.

Citește și: De ce trebuie ANULAT pelerinajul de la Sf. Dimitrie - argumentele unei asociații: scrisoare deschisă către patriarhul Daniel, Arafat, Berbeceanu, Vela și Tătaru

În prezent, numărul de proiecte pentru închiderea centrelor de plasament, aflate în implementare, finanţate prin Programul Operaţional Regional este de 25. La acest moment este deschis un al treilea apel de proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional care are ca termen limită de depunere proiecte 01.12.2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.