Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un centru pentru optică de mare putere va fi construit la Măgurele. Investiția se ridică la 17 milioane de euro

MFE
Laser Magurele ELI

Guvernul a aprobat miercuri construirea unui centru pentru optică de mare putere la Măgurele. Investiția se ridică la 17 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, centrul va fi realizat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și va fi finanțat cu fonduri de la bugetul de stat, prin intermediul Programului național de construcții de interes public sau social.

Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea și repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) sau la alte centre de lasere de mare putere din România și din lume. Oglinzile fabricate local, cu costuri și durată de producție reduse, vor permite mărirea numărului și potențialului științific și aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP, conform Mediafax.

Inițiatorii își doresc colaborarea cu centre universitare și companii care dețin cunoștințele necesare pentru dezvoltarea soluțiilor celor mai potrivite cererii din domeniul laserelor de mare putere și pentru punerea lor în practică. Din sfera academică, pentru acest proiect și-a manifestat interesul Universitatea din Osaka - Japonia, care a dezvoltat un prestigios centru de dezvoltare a laserelor de mare putere, inclusiv a opticii de mare putere, cu care ELI-NP a dezvoltat o colaborare.

„Ministerul Dezvoltării dispune de instrumentele și experiența necesare construcției acestui centru etalon de cercetare și, împreună cu partenerii japonezi, putem crea, totodată, noi posibilități pentru cercetare”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Se va realiza o singură clădire cu parter și etaj, dotată cu toate sistemele și echipamentele.

„Deoarece climatizarea în clădire va fi asigurată din sistemul geotermal cu pompe de căldură de la ELI-NP, sunt întrunite condițiile pentru realizarea unei construcții cu eficiență energetică foarte ridicată și amprentă de carbon cu valoare scăzută. De asemenea, clădirea va asigura o stabilitate ridicată a parametrilor de ambient din interiorul clădirii (temperatură, umiditate) și va asigura redundanța de funcționare a sistemelor și instalațiilor”, arată Ministerul Dezvoltării.

Suprafața totală a investiției este de 3.000 mp, iar bugetul estimat pentru realizarea proiectului este de 17 milioane de euro, din care 12,5 milioane de euro vor fi destinate achiziției de tehnologie, echipamente și dotări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.