Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un consulat al Poloniei la Cluj-Napoca a fost inaugurat, acesta urmând să deservească șapte județe din nord-vestul Transilvaniei

Polonia

Un consulat al Poloniei la Cluj-Napoca a fost inaugurat, miercuri, acesta urmând să deservească șapte județe din nord-vestul Transilvaniei. Acesta este al doilea consulat deschis, după cel de la Brașov, anunță MEDIAFAX.

Noul consul onorific al Poloniei la Cluj-Napoca, Mihaela Monica Călușer, a declarat, miercuri, că România este tot mai atrăgătoare ca țară de destinație turistică și de tranzit pentru transportatorii de marfă polonezi, iar consulatul va deservi șapte județe din nord-vestul Transilvaniei.

„România este tot mai atrăgătoare, atât ca țară de destinație a sejururilor turistice, cât și ca țară de tranzit pentru transportatorii de mărfuri, și crește interesul pentru colaborare. Atât prezența traseelor de tranzit ale transportatorilor polonezi pe teritoriul circumscripției consulare, care include județele Bihor, Bistriţa–Năsăud, Cluj, Mureş, Maramureş, Sălaj și Satu Mare, cât și numărul tot mai mare de turiști din Polonia fac să crească tot mai mult numărul de cazuri în care este nevoie de acțiuni de natură consulară - accidente, informații, sprijin. Este important să se asigure, eventual, un prim contact în situațiile în care este nevoie de sprijin consular, prin contactele și poziția consulului onorific, pentru ca, ulterior, situația să fie preluată de Secția Consulară”, a declarat Mihaela Monica Călușer.

Citește și: PNL face dezvăluiri- Viorica Dancilă a mințit: ‘Ii reamintesc doamnei Dăncilă că falsul în declarații este o infracțiune’

Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Poloniei, Maciej Lang, prezent la inaugurare, a declarat, la rândul său, că România și Polonia au o colaborare activă în forumuri internaționale și în cadrul structurilor regionale, printre care și inițiativele ce includ flancul estic al NATO.

„Vedem tot mai multe posibilități de consolidare a colaborării și dezvoltare și pe mai departe, inclusiv la nivel regional și local, nu numai în sfera politică, ci și în cadrul apropierii între comunitățile și cetățenii țărilor noastre. Tot mai mulți polonezi vizitează România și, în plus, pe piața românească acționează peste 1.100 de firme cu capital polonez. În același timp crește interesul românilor pentru Polonia și nu numai în domeniul turistic. Observăm un interes sporit al firmelor românești pentru piața poloneză”, a spus Lang.

Potrivit acestuia, noul consul onorific își va aduce aportul la intensificarea contactelor dintre oamenii de afaceri polonezi și români, va fi un sprijin pentru instituțiile locale în realizarea de contacte cu Polonia.

Mihaela Monica Căluşer este cel de al doilea consul onorific al Poloniei în România, după ce din 29 martie funcționează un consulat la Brașov, condus de consulul onorific Janusz Szaliński.

România are în Polonia tot două consulate onorifice, la Białystok, respectiv Kielce.

Mihaela Monica Căluşer este un întreprinzător din domeniul turismului din Cluj-Napoca și și-a început cariera în afaceri în anul 1997.

Citește și: Dezastru pentru România- Datoria externă a explodat

La 31 ianuarie 2019 în România erau înregistrate un număr de 1.104 firme cu capital polonez, iar în anul 2018 au trecut granițele României un număr de 644.782 de cetățeni polonezi.

Consulatul de la Cluj-Napoca a fost înființat prin decizia ministrului Afacerilor Externe al Republicii Polone din 7 aprilie 2019, iar prin decizia acestuia din 13 aprilie 2019, Mihaela-Monica Căluşer a fost numită în funcția de consul onorific.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.