Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un controversat politolog găsește LOGICĂ în decizia lui Florin Cîțu: 'E firească. Era una din ieşirile din această situaţie'

Inquam Photos / Octav Ganea
florin citu

Politologul Cristian Pîrvulescu a afirmat că logica depunerii mandatului de către Florin Cîţu este una "firească", preşedintele Iohannis putând nominaliza din nou o persoană, care, "foarte probabil, să fie Ludovic Orban".

"Logica depunerii mandatului de domnul Cîţu e firească. De aici, preşedintele poate să nominalizeze din nou o persoană. Aceasta este, foarte probabil, să fie Ludovic Orban, care ar putea, într-o perioadă foarte scurtă de timp, mai ales dacă are sprijinul partidelor parlamentare, să supună Parlamentului o listă care să fie votată şi România să aibă un guvern cu puteri depline. Pentru că are guvern, asta nu este nici o problemă şi în momentele în care se pune se pune în discuţie administrarea unei crize acest guvern are autoritatea necesară. Dar pentru anumite decizii se pare că politicienii cred că e nevoie de un guvern cu puteri depline", a declarat joi Pîrvulescu pentru AGERPRES.

Citește și: Traian Băsescu atrage atenția: Ne-am trezit cam târziu!

Analistul consideră că, "având în vedere situaţia complicată în care se află România, iar criza politică nu este nici pe departe o criză guvernamentală, este o criză sistemică, este nevoie de un guvern care să aibă întreaga autoritate politică.

"Şi dacă toate forţele politice sunt de acord cu acest lucru, acest guvern trebuie condus de preşedintele partidului (preşedintele PNL, Ludovic Orban - n.r.) şi nu de un ministru care nu a făcut nici pe departe obiectul unor negocieri cu celelalte partide politice, chiar dacă ar fi putut fi eventual un prim ministru foarte bun", a spus Pîrvulescu.

Citește și: Ce rușine! În plină criză pe coronavirus, Guvernul PNL, proiect de ordin pentru uciderea a peste 14.000 de femele și pui de căprioare

Întrebat despre comentariile contradictorii ale partidelor parlamentare legate de decizia lui Florin Cîţu, Cristian Pîrvulescu a afirmat că "preşedintele va face ceea ce consideră că este necesar şi partidele vor depăşi şocul prin care trec".

"Pentru că acest şoc este în mare măsură jucat, aşa cum a fost jucată şi cartea antianticipate a susţinerii Guvernului Cîţu pentru a pune preşedintele şi PNL într-o situaţie complicată. Unele partide, mai ales cele mici, dar, de ce nu, şi unele mai mari, au încercat să profite de criza coronavirusului pentru a face puncte şi pentru a pune guvernul şi preşedintele într-o situaţie complicată. Ei, asta era una din ieşirile din această situaţie, aşa că partidele vor trebui să se decidă dacă declaraţiile făcute săptămâna aceasta privind susţinerea şi necesitatea guvernului au fost sincere sau ele vizau doar îndepărtarea lui Ludovic Orban şi inducerea unei crize în interiorul PNL. Sperau să inducă o criză în interiorul PNL şi să profite de această criză la alegerile locale şi parlamentare de anul acesta", a spus analistul.

Citește și: Rareș Bogdan se rupe! Ieșire-fulger: ‘Inadmisibil’

Cristian Pîrvulescu a mai adăugat că "nu există altă soluţie în acest moment".

"Şi nu văd cum preşedintele, care nu a criticat nici o clipă Guvernul Orban, ar putea propune pe altcineva. Eu cred că aceasta este logica depunerii mandatului de către Cîţu şi asta va fi decizia pe care preşedintele o va lua după consultări, probabil mâine, pentru că ea nu poate să fie luată de la o oră la alta. Va trebui să se consulte cu partidele politice, care vor veni cu toate propunerile posibile", a încheiat analistul.

Citește și: Gabriela Firea ia măsuri urgente: Am fost pentru, din prima zi, și în favoarea unei măsuri care să protejeze populația, deși am fost certată

Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat, a anunţat, joi, Administraţia Prezidenţială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.