Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un copil aflat în stare gravă a primit o nouă inimă: Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a făcut al doilea transplant pediatric de cord

ASSMB
transplant

O echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a realizat, marți seara, al doilea transplant pediatric de cord din acest an la un pacient de 10 ani din Tulcea, cu insuficiență cardiacă în stare avansată. Operația a durat cinci ore și jumătate și a decurs bine.

Dr. Horaţiu Suciu, şeful Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, a declarat, presei, că donatorii copii sunt foarte rari, atât în țară, cât și în străinătate, informează mediafax.

”Operația a decurs bine. O echipă din centrul nostru s-a deplasat la Oradea de unde a prelevat cordul. Acesta a ajuns pe calea aeriana cu un elicopter SMURD. Operația a durat cinci ore și jumătate, a decurs bine și suntem încrezători”, a spus Horaţiu Suciu.

Băiețelul, care a primit inima unei fetițe de opt ani aflată în moarte cerebrală, avea insuficiență cardiacă în stare avansată.

La rândul ei, mama copilului, Marieta Turlica, a spus că băiatul era pe lista de așteptare de trei ani, iar alte două șanse le-a ratat după ce s-au răzgândit părinții.

”El s-a bucurat foarte mult pentru că ştia că e singura lui şansă la viaţă, la viaţă lungă şi când a aflat ca totul a fost bine a fost foarte fericit. Le mulţumim părinţilor care au avut curajul să facă acest lucru. Nu stiu ce le-aş putea spune, pentru că durerea lor, bineînţeles, este imensă, îmi imaginez, am fost şi noi în starea respectivă. Le doresc putere să treacă peste şi le mulţumim din suflet să ştie că acolo, undeva, fetiţa lor încă mai trăieşte în copilaşul nostru”, a spus Marieta Țurlică.

La prelevarea de organe a participat medicul Marius Harpa, care a declarat presei că echipa pe care a condus-o a fost contracronometru din cauza vremii, însă s-a încadrat în timp, iar transplantul a avut loc în condiții foarte bune.

”După o zi de muncă, după un drum lung, după o vreme nu prea prietenoasă, eram la limită şi cu transportul cordului din cauza vremii, dar ne-am încadrat în timp, cordul a ajuns bine, operaţia a decurs excelent. Evoluţia pare bună, receptorul reacţionează bine la cordul implantat, nu are suport special, deci evoluţia e bună”, a spus medicul Marius Harpa.

Acesta este al doilea transplant pediatric de cord din acest an, realizat în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.