Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un deputat ucrainian proeuropean a fost asasinat

ucraina

Cele doua corpuri au fost descoperite la 20 aprilie la periferia localitatii Slaviansk, de mai multe zile scena unei confruntari între sustinatorii federalizarii Ucrainei si fortele armate ucrainene.

'Identitatea uneia din victime a fost stabilita astazi (marti). Acesta este Vladimir Rybak, deputat în consiliul municipal din orasul Gorlovka, din partea partidului Batkivscina. Cele doua victime au fost torturate, înainte de a fi înecate în stare de inconstienta', a precizat ministerul într-un comunicat.

'Cauza mortii ambelor persoane - traume combinate ca urmare a torturii si înecul acestora, aflati în stare de inconstienta', mentioneaza pe site-ul sau Ministerul de Interne.

Potrivit anchetatorilor, de torturarea si asasinarea deputatului Rybak, precum si de uciderea celei de-a doua persoane a carei identitate nu a fost înca stabilita, sunt suspectati militantii prorusi care au ocupat sediul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din Slaviansk.

Parlamentarul fusese rapit la Gorlovka în 17 aprilie de catre patru indivizi în uniforme de camuflaj, care l-au fortat sa urce într-o masina si l-au transportat spre o destinatie necunoscuta, dupa cum a relatat un martor.

Renumit pentru simpatiile sale proeuropene, deputatul a fost unul din principalii organizatori ai manifestatiilor din Gorlovka în favoarea unitatii Ucrainei.

La 15 aprilie, noile autoritati de la Kiev au lansat o operatiune speciala în sud-estul tarii împotriva simpatizantilor federalizarii, care cer un referendum privind statutul regiunii lor.

Autoproclamatul primar din Slaviansk, Viaceslav Ponomariov, nu a exclus ca aceasta crima sa fie o provocare, în scopul discreditarii sustinatorilor federalizarii, care nu recunosc autoritatea noii puteri de la Kiev, scrie RIA Novosti în editia sa on-line în limba rusa.

Cadavrele descoperite cu urme de tortura în râul Toret de lânga Slaviansk l-au determinat pe presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, sa dispuna marti reluarea operatiunilor antiteroriste în estul tarii, potrivit agentiei Unian. 'Teroristii a luat practic ostatica întreaga regiune Donetk, au întrecut limitele, au trecut la tortura si la asasinarea patriotilor ucraineni. Provocarea aruncata de ei priveste nu doar tara noastra, ci întreaga comunitate internationala, atunci când în mod sfidator încalca deciziile adoptate la Geneva', a explicat Turcinov.

În ajun, alte câteva evenimente marcante au plasat Slavianskul în centrul tensiunilor din estul Ucrainei. Militanti prorusi au lansat tiruri asupra unui avion al fortelor aeriene ucrainene care efectua un zbor în zona. Mai mult, acestia l-ar fi sechestrat pe jurnalistul american Simon Ostrovsky si l-ar fi arestat pe un sef al politiei locale, colonelul Oleg Prohorov.

Viaceslav Ponomariov a negat însa informatiile privind atacarea avionului militar ucrainean si rapirea jurnalistului american. 'Nimeni nu l-a sechestrat pe Ostrovsky. În prezent, el se afla aici, la noi, si pregateste un material. Lucreaza', le-a declarat Ponomariov parintilor acestuia, care l-au contactat telefonic chiar în timpul unei conferinte de presa, sustinuta marti la Slaviansk. Colonelul Oleg Prohorov a fost însa rapit si despre soarta sa nu se stie nimic, releva publicatia electronica ucraineana Prestupnosti.net.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.