Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un europarlamentar denunță interese ascunse în spatele criticilor CE și îi cere socoteală lui Juncker

getty
Juncker, telefon

Comisia Europeană a transmis miercuri că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din România şi cere Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările din Justiţie. Eurodeputata Norica Nicolai anunță că va face o interpelare scrisă pentru președintele CE, Jean Claude Juncker.

Potrivit eurodeputatei, în spatele declarației comune Juncker-Timmermans s-ar afla interese ascunse și intervenții din partea mai multor persoane, nu numai politicieni. „Cred că sunt și alte forțe, care au interesul să-și protejeze anumite interese”, a declarat Norica Nicolai la Antena 3.

Din punctul de vedere al eurparlamentarului român, două ar fi motivele care au generat o astfel de declaraţie. „Un motiv ar putea fi atitudinea PPE şi, probabil, un lobby intens al unor europarlamentari români care au agendă proprie. Un al doilea motiv cred că este interesul care vizează fondurile europene. Există voci care susţin că ţările care au probleme cu justiţia să fie sancţionate, ceea ce ar fi contrar Tratatuluiˮ, declarase Nicolai, anterior, pentru qmagazine.ro.

Norica Nicolai a destăinuit că în februarie, la Strasbourg, va avea loc o reuniune pe tema justiţiei. Cu acea ocazie, eurparlamentarul român a decis să-i pună o întrebare preşedintelui Comisiei Europene.

„Voi face o interpelare scrisă domnului președinte Juncker cu privire la această abordare nepotrivită față de parlamentul unui stat suveran. Îl voi întreba pe Juncker dacă parlamentele naţionale mai au dreptul, mai au voie să acţioneze în ţara lor”, a mai precizat eurodeputata ALDE.

Vezi și: Delicios și sănătos: Supa-minune de usturoi care te scapă de răceală

Vezi și: De ce oamenii INCOMPETENȚI ajung în funcții de conducere? Efectul Dunning-Kruger

"Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene", se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, publicată pe site-ul Comisiei. 

În aceeaşi declaraţie se mai atrage atenţia, că, "o condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile". 

Comisia Europeană "face apel la Parlamentul României să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia îşi reafirmă disponibilitatea de a coopera şi de a sprijini autorităţile române în acest proces", potrivit declaraţiei comune a lui Jean-Claude Juncker şi a lui Frans Timmermans.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.