Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un europarlamentar desființează PNRR după anunțul lui Boloș: un eşec colosal care ne arată incompetenţa actualei coaliţii

Facebook
Eugen Tomac

„PNRR este un eşec colosal care ne arată incompetenţa actualei coaliţii”, afirmă europarlamentarul PMP Eugen Tomac, după ce ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat că finanțarea din PNRR scade cu 2,1 miliarde de euro.

„PNRR – un eşec colosal care ne arată incompetenţa actualei coaliţii. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, ne anunţă senin că România va pierde 2,1 miliarde de euro din granturi (fonduri nerambursabile) şi va împrumuta, până în 2026, cu 4,2 miliarde de euro mai mult pentru a implementa proiectele din PNRR. Din 14 miliarde granturi, au rămas 12 miliarde – care se devalorizează pe fondul inflaţiei galopante. Asta în condiţiile în care, în trezoreria BNR, au intrat deja 3,79 miliarde de euro (1,9 miliarde în decembrie 2021 şi cam tot pe atât în ianuarie 2022) care zac nefolosiţi şi se devalorizează din cauza inflaţiei. Speranţa este să putem să folosim o parte în octombrie 2022, dar, foarte probabil, s-ar putea ca Guvernul să nu poată cheltui nici măcar un eurocent anul acesta”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

Eurodeputatul PMP prezintă și „opt realităţi incontestabile”.

„În acest moment, există întârzieri de minimum 10 luni în ceea ce priveşte implementarea PNRR. PNRR a fost de la început negociat foarte prost şi proiectele de investiţii nu au fost bine selectate şi bine negociate. Ca dovadă lipsa irigaţiilor sau a finanţării unor proiecte importante de tipul recent discutatei autostrăzi Ploieşti – Braşov. Puterea politică (PSD – PNL – UDMR) nu pare să aibă niciun apetit pentru implementarea PNRR care presupune reforme structurale. Guvernanţi gândesc în continuare doar în perspectivă populist – electorală. Nu avem deschisă nicio linie de finanţare pentru exerciţiul bugetar 2021 – 2027 al UE. Întârzierile pe acest palier sunt deja de doi ani”, afirmă liderul PMP.

El susține că, „din cauza incompetenţei PSD-istului Adrian Câciu”, România se împrumută la cele mai mari dobânzi din UE.

„Am spus-o și o mai repet, ministrul Finanțelor, domnul Câciu este o catastrofa pentru România, acest om ne îndatorează și risipește banii într-un mod haotic ne mai întâlnit. Datoria publică a trecut de 50% din PIB, situație fără precedent pentru România. PSD și Ciucă trebuie să scape țara de acest ministru care conduce după reguli din lumea a treia. Este dezarmant faptul că ministrul Boloş se află deja de patru luni în funcţie şi, dacă ştia că trebuie renegociat PNRR, nu a început deja acest proces. A lăsat să treacă sfânta vară a funcţionarilor din ministere unde nici musca nu mişcă. Aşa cum am văzut cu metroul din Cluj-Napoca, nu se va putea realiza niciun mare proiect de investiţii în infrastructură până în momentul în care Guvernul nu va rezolva problema preţului materialelor de construcţii prin actualizarea indicatorilor tehnico-economici. Implicit, acest lucru va afecta şi toate proiectele din PNRR.
8. Există o blocadă mediatică impusă de Putere pentru ca dezastrul accesării fondurilor europene să nu se vadă. Asta este foarte grav și democrația devine tot mai fragilă. Preşedintele Iohannis, cel care ne vorbea despre cele 80 de miliarde de euro în perioada 2021 – 2027 care ar urma să schimbe soarta României, are datoria să se implice şi să ceară Guvernului să-şi facă treaba. Altfel, ratăm o şansă istorică de a recupera decalajele, de a rezolva problemele structurale de infrastructură care ţin pe loc economia şi alungă tot mai mulți România din țară”, conchide Tomac.

Creşterea economică peste aşteptări a României din 2021 faţă de 2020 atrage pierderea unor granturi în valoare de 2,1 mld. de euro. Astfel, finanţarea din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) scade de la 29,2 mld. de euro la 27,1 mld. de euro, cu componenta de împrumuturi neschimbată, a spus, la ZF Live, Marcel Boloş, ministrul proiectelor şi investiţiilor europene.

„Avem 14,2 miliarde euro grant alocat prin PNRR, iar ca urmare a creşterii economice pe care am avut-o în 2021 raportat la anul 2020 va trebui să operăm o reducere a grantului cu 2,1 miliarde euro”, a spus el la ZF Live

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.