Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un expert american spune totul despre racheta cu care Coreea de Nord amenință SUA

KCNA/Reuters
N korea, racheta

Coreea de Nord ar putea desfăşura încă de anul viitor o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) capabilă să transporte un focos nuclear şi să lovească SUA, dar Phenianul mai are de depăşit o serie de obstacole tehnice până atunci, a explicat luni un expert american, citat de AFP.

Cu toate acestea, doi oficiali americani au declarat luni pentru Reuters că ultimul test cu ICBM al Coreii de Nord a arătat că Phenianul este în prezent capabil să lovească cea mai mare parte a teritoriului SUA.

Citește și: SUA intră 'cu bocancul' în Venezuela: Sancțiuni DURE împotriva 'dictatorului' Maduro, după violențele din zilele trecute

Viteza cu care Coreea de Nord îşi dezvoltă programul balistic alarmează comunitatea internaţională, mai ales că liderul său Kim Jong-Un a afirmat recent că ţara sa a reuşit două teste cu rachetă balistică intercontinentală luna trecută.

Liderul regimului comunist de la Phenian a catalogat primul dintre teste drept "un cadou" oferit acestor "ticăloşi americani", indicând că această rachetă are o rază suficientă pentru a atinge Alaska.

Al doilea test, efectuat cu succes săptămâna trecută, ar putea lovi coasta de vest a SUA, potrivit experţilor, sau chiar coasta de est.

Dar, potrivit lui Michael Elleman, expert în probleme de securitate de la Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS), dispozitivul care conţinea o ogivă nu a reuşit să intre în atmosferă din spaţiu.

"Ea cu siguranţă s-a dezintegrat", a explicat el.

"Înainte de a exploda şi a se dezintegra, aceasta şi-a pierdut, se pare, mai multe straturi prezente pe suprafaţa sa", a adăugat el, potrivit Agerpres.

În analiza sa, Michael Elleman s-a sprijinit pe o înregistrate video realizată în Japonia şi care arată un obiect căzând din cer, la o altitudine variind de la patru la zece kilometri.

Focoasele au nevoie de un scut de protecţie înainte de a intra în atmosferă, pentru că altfel se pot consuma sub efectul căldurii provocate de fricţiunea aerului.

Citește și: CUTREMUR la Casa Albă: Trump şi-a concediat după doar 10 zile directorul de comunicare

Dar Phenianul progresează în ritm rapid şi ar putea să rezolve această problemă deja anul viitor, nuanţează Michael Elleman.

"Detaliile evaluării noastre sunt clasificate din motive pe care sper că le înţelegeţi", a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul de marină Jeff Davis, despre cel de-al doilea test, recunoscând doar că racheta lansată de Phenian ar putea acoperi cel puţin 5.500 km (3.420 mile), raza minimă pentru ceea ce Pentagonul clasifică drept ICBM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.