Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost judecător de la CCR îl CONTRAZICE pe Klaus Iohannis, care vrea asumarea Guvernului pe legea bugetului: 'O premieră neconstituțională'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Klaus Iohannis Ludovic Orban Iohannis Orban

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că Guvernul își poate asuma răspunderea pentru orice tip de lege, inclusiv pentru proiectul bugetului de anul viitor. Șeful statului se așteaptă ca proiectul de buget pe 2020 să se încadreze în ținta de deficit de 3% din PIB.

Toni Greblă, fost judecător al CCR, îl contrazice pe Iohannis și spune că asumarea răspunderii de către Ludovic Orban pe legea bugetului este neconstituțională. Există posibilitatea ca legea să nu treacă în Parlament, dar și ca guvernul să demisioneze, în urma acestui fapt.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! Ce a pierdut fostul șef PSD

”Nu a existat o practică de a asuma răspunderea în fața Parlamentului. Ar fi o premieră care ar fi neconstituțională. Nu dă loc la o posibilă interpretare a Constituției. o forțare a textului constituțională ar face neconstituțională o asemenea practică. În nicio țara democratică nu se forțează nota pe așa ceva. Dacă bugetul nu trece în Parlament, există posibilitatea revenirii în Parlament, sau al demisionării, urmând a funcționa pe bugetul de anul trecut. Până la sesizarea CCR, mai sunt două filtre: cel al Ministerului de Justiție, care dă verdict de constituționalitate și al Consiliulului Legislativ. Guvernul nu poate face asta, ci trebuie să îl supună aprobării Parlamentului, nu trecerii lui prin Parlament.”, a spus Toni Greblă, fost judecător CCR, la Antena 3.

Citește și: Olguța Vasilescu îl curentează pe Klaus Iohannis: Am o vagă bănuială

"În condițiile unui guvern puternic minoritar este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată care poate să funcționeze pentru orice tip de lege, constituția nu face diferențe între anumite tipuri de lege care pot fi să nu ar putea fi asumate de guvern, orice lege poate să fie prezentată cu o asumare a răspunderii guvernului. Dar asta este strict o decizie a guvernului și dacă se va face, cu siguranță, veți primi această informație de la guvern și nu de la mine. (...) Solicitarea mea pentru guvernul Orban a fost să vină cu un proiect de buget care acoperă necesarul pe anul viitor. Și evident să fie cât mai aproape de limita acceptată de deficit, de 3% din PIB", a afirmat Klaus Iohannis.

Citește și: Decizie grea pentru complicele lui Dincă! Magistrații i-au respins solicitarea azi

Întrebat dacă este de acord ca Parlamentul să nu mai dezbată bugetul, în condițiile în care au existat opinii divergente ale grupurilor parlamentare pe acest subiect, Iohannis a precizat: "Întotdeauna există opinii diferite pe tot felul de teme publice, nu doresc eu fac afirmații despre această chestiune dar va spun că ar fi constituțional și este posibil să își asume guvernul răspunderea pentru orice fel de lege".

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, că nu a vorbit despre o asumare a răspunderii privind Legea bugetului de stat pentru anul 2020, însă are ca obiectiv adoptarea acesteia în Parlament până pe 31 decembrie.

Citește și: Victorie pe plan european pentru Laura Codruța Kovesi .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.