Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost magistrat CSM dă LĂMURIRI după decizia CCR: Ce spune despre procurori

ccr curtea constitutionala

Cristian Danileț a comentat pentru Știrile B1 TV decizia magistraților Curții Constituționale care au stabilit că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13.

ȚCe înțelegem din decizia CCR este un lucru firesc, și anume într-un stat avem trei puteri iar judiciarul sub nicio formă nu poate investiga, ancheta persoanele care adoptă, elaborează acte legislative. Problema se pune dacă aceste persoane, în cursul procedurilor legale de adoptare a actelor normative, comit ilegalități. (...) Aceste lucruri, cu siguranță, vor trebui lămurite de CCR în motivare. În această motivare vor trebui lămurite cu exactitate care sunt limitele puterilor procurorului de investigare a persoanelor politice pentru elaborarea de acte normative”, a declarat fostul judecător din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește și: Traian Băsescu anunță SFÂRȘITUL pentru Laura Codruța Kovesi: DEZVĂLUIRI de la Cotroceni

Cristi Danileț crede cu tărie că procurorii care au făcut această anchetă nu pot fi învinovățiți de abuz în serviciu. ”Sub nicio formă. Așa cum parlamentarii nu pot fi acuzați pentru actele normative pe care le elaborează, cum miniștri nu pot fi anchetați pentru ordonanțele sau hotărârile lor de Guvern, tot astfel, nici procurorii și nici judecătorii nu pot fi anchetați din punctul de vedere al actelor pe care ei le emit. În limbaj tehnic, se numește independență funcțională. (...) De altfel, procurorii nici nu au terminat ancheta, ei doar au primit actele de sesizare, au demarat primele proceduri de verificare începând urmărirea penală in rem, după care, constatând că nu sunt de competența lor acele infracțiuni reclamate, au declinat dosarul mai departe la Parchet. Nu s-a blocat în niciun fel activitatea ministerului Justiției. Eu nu văd, sub nicio formă vreo abatere comisă de procurori în cazul de față. Decizia CCR trebuie să lămurească toate aceste aspecte”, a mai spus judecătorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.