Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost ministru al apărării explică pericolul unui război Ucraina - Rusia: 'Ferească Dumnezeu ca prin escaladare să nu devină un meci de Go'

Agerpres
Gabriel Leș

Fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș (PSD), vorbește despre tensiunea în creștere dintre Ucraina și Rusia. Cele două țări se tatonează din nou, după războiul iscat în urma Euromaidanului. Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că masează trupe la frontiere şi pe separatişti că provoacă incidente armate sângeroase aproape zilnic.

Leș precizează în analiza sa că este critic să se evite provocările.

Citește și: Vladimir Putin vrea să fie cel mai longeviv președinte al Rusiei: a promulgat legea care îi permite încă două mandate

„Situația la frontiera de est a Ucrainei este tensionată, volatilă și cu perspective nu tocmai optimiste. Faptul că la câteva sute de kilometri de granița României două state puternice se pot lansa într-o confruntare militară de amploare ar trebui să afecteze somnul multor oficiali de la București. România nu poate privi cu dezinvoltură aceste evoluții, având interesul de a preîntâmpina orice formulă de escaladare, inclusiv la nivel declarativ.

O confruntare în regiune poate oricând degenera, astfel că eforturile de aplanare a tensiunilor ar trebui să înlocuiască declarațiile sforăitoare de chemare la oaste ale unor minți înfierbântate. Mă îngrijorează profund pozițiile unor aventurieri care propun, spre exemplu, minarea apelor Mării Negre.

Se spune că cea mai buna formulă de evitare a războiului este chiar pregătirea temeinică pentru război. De acord. Descurajarea credibilă presupune forță și sobrietate. România și-a asumat eforturi extraordinare pentru consolidarea poziției sale în regiune și în Alianță. Însă, în egală măsură, avem responsabilitatea de a fi un actor lucid, conștient de propriile atuuri și limite, dar foarte activ în a sprijini eforturie de evitare a unei coliziuni.

Atenție pescuitorilor în ape tulburi, "strategilor de geniu", și mai ales celor care se cred în miezul unui joc de șah. Regret să-i dezamăgesc, însă nu e vorba de șah, ci de acel joc în care contează cine clipește primul. Mai mult decât atât, ferească Dumnezeu ca prin escaladare să nu devină un meci de Go.

Este critic să fie evitate provocările și gesturile nesăbuite, întrucât suntem mai aproape decât vă imaginați de acel punct fără de întoarcere”, a spus Gabriel Leș, fostul ministru al Apărării, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: VIDEO Nu doar la noi președintele e admirat: Rușii spun că Vladimir Putin este cel mai frumos bărbat din Rusia .


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.