Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost ministru din Guvernul Grindeanu 'face PRAF' legea salarizării: 'Vor fi TĂIATE la loc'

pixabay.com
diverse, bani, portofel

Aplicarea legii salarizării unice va duce la situația în care, probabil, după o jumătate de an inflația și rata de îndatorare a statului vor crește atât de mult, încât autoritățile vor fi nevoite să taie la loc majorările salariale, a declarat, luni, Florin Jianu, reprezentant al Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMM) și fost ministru pentru Mediul de Afaceri.

"Dacă se insistă pe aplicarea acestei legi, vom asista la o lipsă de sustenabilitate. O vom vedea probabil aplicată o jumătate de an, după care nu vor mai exista bani, inflația va crește, rata de îndatorare a statului va crește și probabil foarte scurt timp vom reveni la situația inițială, lucru care însă nu va fi simplu, pentru că practic se vor tăia salariile", a spus Jianu, în cadrul unei conferințe de presă.

El a amintit că, în 2014, Curtea Constituțională a decis că tăierile de salarii din timpul Guvernului Boc nu au fost constituționale, iar statul a trebuit să dea banii înapoi.

Citește și: Peste 200 de milioane de lei alocaţi pentru infrastructura rutieră din Mehedinţi

"Ridicăm încă o dată acest semnal de alarmă, pentru că este nevoie de echilibru, este nevoie, dincolo de calculele politice, de calcule economice foarte bine justificate, bazate pe puterile economiei actuale. Și, încă o dată, să introducem întotdeauna sursa banilor", a adăugat Jianu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, legea a fost votată de Senat cu 54 de modificări admise, însă fără a exista o evidență a impactului și fără a se arăta de unde vor veni acești bani. Potrivit calculelor CNIPMMR, amendamentele adoptate în Senat vor genera creșteri suplimentare de minimum 10% pentru cheltuielile bugetare.

Un alt scenariu pe care îl vede Jianu este că, după ce va fi votată, această lege nu va fi deloc aplicată "la fel ca și în cazul celei aprobate de Guvernul Boc, care a fost prorogată în mod constant și care nu a fost aplicată niciodată".

Citește și: Alertă! Ce vor fi OBLIGAȚI să facă, în iulie, toți cei care AU FIRME

Totodată, președintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a susținut că, odată aplicată această lege, statul fie va trebui să contracteze împrumuturi externe masive, de miliarde de lei, fie va crește taxele.

La rândul său, Ovidiu Nicolescu, președintele de onoare al CMIPMMR, a arătat că amendamentele aprobate în Senat la Legea salarizării vizează doar majorări salariale, nu și corelarea măririi salariilor cu performanța.

"Era, de exemplu, o propunere ca mărirea salariilor celor care lucrează cu fonduri europene să fie corelat cu gradul de implementare a proiectelor. Nu a fost adoptată, deși știm că de trei ani nu avem fonduri absorbite în noul ciclu", a spus Nicolescu.

Oficialii Consiliului pentru IMM-uri cer Camerei Deputaților, "dacă ne interesează viitorul acestei țări", să aducă modificări de esență legii, precum introducerea criteriilor de performanță și a unor evaluări periodice în toate domeniile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.