Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost preşedinte polonez face dezvăluiri despre torturile CIA

gratiere condamnare inchisoare arest

Interogatoriile brutale ale suspectilor de terorism desfasurate de CIA pe teritoriul polonez au încetat, la presiunile poloneze, în 2003, a declarat miercuri fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski, potrivit AFP, citat de Mediafax.

El a confirmat chiar ca acest procedeu, care include recurgerea la tortura, a fost practicat în Polonia de agenti ai CIA, în timp ce autoritatile poloneze se refugiaza de ani de zile într-o tacere totala, ascunzându-se în spatele secretului anchetei desfasurate de sase ani de Parchetul din Cracovia, fara un progres vizibil.
Intervievat la postul de radio TOK FM, la o zi dupa publicarea unui raport coplesitor de catre Senatul american, Kwasniewski - care a acceptat aceasta "cooperare consolidata în domeniul serviciilor de informatii" - a afirmat ca la început Polonia nu stia despre actele de tortura. Era vorba, în opinia sa, doar despre înfiintarea unor facilitati secrete.
"Faptul ca americanii desfasoara aceste activitati într-un mod atât de secret a generat îngrijorari. Astfel ca autoritatile poloneze au actionat pentru a le pune capat si aceste activitati au încetat, la presiunea Poloniei", a declarat el.
Kwasniewski, presedintele Poloniei în perioada 1995-2005, a povestit ca i-a expus aceasta problema presedintelui George W. Bush "în biroul oval de la Casa Alba" în 2003. Potrivit lui, liderul american a aparat activitatile CIA, afirmând ca acestea aduc "beneficii importante în materie de securitate".
Dar "i-am spus lui Bush ca ar trebui ca aceasta cooperare sa se termine si s-a terminat", a adaugat omul politic polonez.
Potrivit lui, cooperarea cu americanii si mai ales informatiile obtinute au fost în beneficiul tarii sale. "Nu au fost amenintari teroriste în Polonia", a explicat el.
Kwasniewski a aparat acordul sau initial, amintind moartea a câtorva mii de americani în atentatele din 11 septembrie si contextul "razboiului împotriva terorismului declarat de NATO, din care Polonia face parte".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.