Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fragment de marmură din templul Partenon va fi returnat definitiv Atenei de către un muzeu din Italia

Agerpres.ro
Partenon

Un fragment de marmură din templul Partenon va fi returnat definitiv Atenei de către un muzeu din Italia, un demers semnificativ pentru Grecia care şi-a intensificat campania pentru înapoierea sculpturilor din cele mai renumit monument antic al său, informează vineri Reuters.

"Fragmentul Fagan" are 35 pe 31 de centimetri şi înfăţişează piciorul zeiţei Artemis din Grecia Antică. Fragmentul de marmură a făcut parte din friza estică din secolul al V-lea î.Hr. a templului.

A fost inclus în colecţia din secolul al XIX-lea a consulului britanic în Sicilia Robert Fagan, diplomat şi arheolog, înainte de a fi cumpărat de Universitatea Regală din Palermo în 1820, după moartea acestuia, de la văduva sa. Nu este clar cum a fost achiziţionat iniţial de Fagan, potrivit Agerpres.ro.

Fragmentul a fost împrumutat Atenei în ianuarie pentru patru ani de către Muzeul de Arheologie Antonio Salinas din Palermo, cu opţiunea de reînnoire pentru o perioadă suplimentară de patru ani.

"Aşa-numitul fragment Fagan... poate rămâne în Grecia pentru totdeauna", a declarat vineri Ministerul Culturii din Grecia, mulţumind guvernului sicilian. "Sicilia deschide calea pentru revenirea în Grecia a marmurelor Partenonului", a adăugat instituţia.

Aprobarea finală de către Ministerul Culturii din Italia este aşteptată în curând, a adăugat instituţia elenă.

Acest demers este semnificativ pentru Atena, care a cerut în mod repetat returnarea definitivă de la British Museum din Londra a sculpturilor cu o vechime de 2.500 de ani pe care lordul britanic Elgin le-a luat din templul de pe Acropole la începutul secolului al XIX-lea, când Grecia se afla sub stăpânire otomană.

Muzeul Britanic, custode al marmurelor printre care se numără aproximativ jumătate din friza de 160 de metri care împodobea Partenonul, a exclus returnarea, argumentând că "sculpturile fac parte din moştenirea comună a tuturor şi transcend graniţele culturale".

În ultimii ani, Grecia şi-a intensificat campania pentru înapoierea fragmentelor, după inaugurarea unui nou muzeu, în 2009, la poalele Acropolei unde speră ca acestea să fie găzduite.

În martie, agenţia culturală a Naţiunilor Unite UNESCO a cerut Greciei şi Marii Britanii să poarte discuţii şi să ajungă la un acord în această privinţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.