Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un francez de 70 de ani şi-a propus să devină cea mai vârstnică persoană care urcă pe vârful Everest

www.wikipedia.org
Everest, Himalaya

Un alpinist francez în vârstă de 70 de ani şi-a propus să devină cea mai vârstnică persoană care urcă pe vârful Everest fără oxigen suplimentar, căutând în acelaşi timp un nou itinerar, mai sigur, relatează sâmbătă AFP.

Marc Batard intenţionează să exploreze un nou traseu pentru ocolirea periculoasei cascade de gheaţă Khumbu, pe care toţi alpiniştii trebuie să o traverseze în încercarea de a ajunge pe cel mai înalt vârf din lume dinspre Nepal, potrivit Agerpres.

Peste 40 de persoane au murit în zona acestei întinderi de gheaţă, în continuă schimbare, care îi obligă pe alpinişti să înainteze peste crevase, în condiţii periculoase.

În 2014, un bloc masiv de gheaţă s-a desprins dintr-un gheţar suspendat şi s-a prăbuşit în cascada de gheaţă provocând moartea a 16 ghizi nepalezi, una dintre cele mai grave tragedii de pe Everest.

"Prea mulţi oameni au murit acolo", a declarat Batard pentru AFP în Kathmandu, înainte de plecare.

"Acest proiect nu este doar pentru mine. Sunt foarte fericit că urc din nou pe Everest. Dar vreau să mă folosesc de reputaţia mea pentru a face lucruri bune... acest nou traseu nu e uşor, dar este mai sigur", a adăugat el.

"Sprinterul"

Marc Batard avea 18 ani când a descoperit alpinismul, a escaladat Munţii Pirinei şi a început să lucreze ca ghid montan.

El a intrat în Cartea Recordurilor Guinness în 1988, devenind singura persoană care a ajuns pe vârful celui mai înalt munte din lume în mai puţin de 24 de ore fără butelie de oxigen. Ascensiunea lui solo pe Everest în 22,5 ore i-a adus porecla de "Sprinterul".

De asemenea, Marc Batard a ţinut titlurile ziarelor în anii 1980 după escaladarea rapidă a mai multor munţi de 8.000 de metri.

El speră acum să ajungă pentru a treia oară pe vârful Everest (8.848,86 metri), campând la Gorekshep (5.150 metri), departe de alpiniştii instalaţi în corturile obişnuite din tabăra de bază.

Noul traseu traversează poalele muntelui Nuptse din apropiere până la un vârf fără nume, apoi Batard şi echipa sa vor trebui să coboare pentru a continua pe ruta obişnuită la Western Cwm, sub tabăra a 2-a.

"Am stabilit deja o parte din traseu... Domnul Batard este un alpinist puternic şi experimentat, aşa că sperăm să reuşim", a declarat coechipierul său, Pasang Nuru Sherpa, de 47 de ani, care a atins vârful Everest de 14 ori.

În această expediţie, lui Batard şi şerpaşului li se vor alătura fiii lor, de 26 şi 42 de ani.

Dacă va reuşi, Batard va doborî recordul stabilit de alpinistul italian Abele Blanc, care a ajuns pe vârful Muntelui Everest în 2010, la vârsta de 55 de ani, fără oxigen suplimentar.

Cea mai vârstnică persoană care a escaladat Muntele Everest cu oxigen suplimentar a fost alpinistul japonez Yuichiro Miura, la 80 de ani, în 2013.

Nepal a redeschis accesul pe Everest anul trecut, după un an lipsit de activitate în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19. Vârfurile epidemice par să fi trecut, prin urmare operatorii de turism speră la un sezon bun în acest an.

Partea tibetană a Muntelui Everest rămâne închisă străinilor, ceea ce ar putea însemna un aflux mai mare de alpinişti pe partea nepaleză.

Kathmandu a eliberat până în prezent 135 de permise de escaladă pentru mai mulţi munţi din Himalaya, dintre care şapte pentru Everest.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.