Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un general american face dezvăluiri incredibile despre Coreea de Nord

coreea de nord

Coreea de Nord va putea să se doteze cu rachete balistice intercontinentale dacă nu va fi împiedicată de alte ţări, a declarat marţi generalul american nominalizat pentru a conduce forţele americane din Coreea de Sud, informează AFP. "Se văd foarte clar în defilări ce au făcut, sistemele pe care le au (...) Cu timpul, îi vom vedea dobândind aceste capacităţi dacă nu îi oprim", a declarat generalul Vincent Brooks în cadrul unei audieri în faţa comisiei forţelor armate a Senatului.

Responsabilul a răspuns unei întrebări privind capacitatea Coreii de Nord de a dezvolta rachete intercontinentale, capabile de exemplu să atingă teritoriul SUA. Senatorul John McCain, care prezidează această comisie, l-a întrebat pe generalul Brooks ce crede despre "imaturitatea şi imprevizibilitatea liderului rubicond de la Phenian". "Sunt foarte preocupat de direcţia spre care se îndreaptă şi este sigur că nu a fost încă descurajat să o urmeze", a răspuns gen. Brooks. "Dacă nominalizarea mea este validată (de Congres - n.r.) am intenţia de a fi un partener apropiat al Coreii de Sud pentru a mă asigura că sunt pregătiţi", a adăugat generalul american.

Generalul Brooks şi-a exprimat îngrijorarea şi în ceea ce priveşte capacităţile nord-coreene de a construi rachete balistice care pot fi lansate de pe un submarin. "Deşi nu au reuşit încă, e ca şi cum te-ai uita la cineva care merge cu bicicleta şi care tot cade, dar care în final poate deveni campion la ciclism pe teren accidentat", a declarat generalul american. Armata americană a păstrat un contingent important în Coreea de Sud după finalul războiului din Coreea în 1953, având în prezent circa 28.500 de militari. Cele două armate au legături militare foarte strânse şi desfăşoară regulat exerciţii comune.

Washingtonul şi Seulul discută în prezent despre o posibilă desfăşurare în Coreea de Sud a sistemului american antirachetă numit THAAD (Theater High Altitude Area Defense System). Cele două Corei se află încă din punct de vedere tehnic în stare de război, pentru că disputa armată s-a încheiat printr-un armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace. Pentagonul dă asigurări că deţine rachete adecvate pentru a se apăra de Coreea de Nord, dar responsabilii de la Washington îşi exprimă tot mai mult îngrijorarea faţă de progresele anunţate de Phenian în programele sale nuclear şi balistic. Phenianul s-a confruntat totuşi cu un revers răsunător săptămâna trecută, când o rachetă lansată, probabil de tip Musudan, a explodat în plin zbor.

Coreea de Sud, Japonia şi SUA au avertizat marţi Coreea de Nord că se va expune la o înăsprire a sancţiunilor şi la o izolare chiar mai mare dacă va efectua un al cincilea test nuclear sau va recurge la o altă provocare, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.