Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iubirea curată face atât de mult bine Bisericii

Agerpres
preot catolic popa

Contemplația ține mai mult de inimă decât de ochi. La audiența generală de miercuri, 5 mai 2021, papa Francisc a continuat seria catehezelor dedicată rugăciunii și a vorbit despre rugăciunea contemplativă. La saluturile finale, pontiful a îndemnat la recitarea rugăciunii rozariului, în cadrul ”maratonului” de rugăciune din luna mai, pentru a cere încetarea pandemiei și reluarea vieții sociale.

5 mai 2021 – Cu o nouă cateheză dedicată rugăciunii, papa Francisc a continuat seria audiențelor generale despre nucleul central al vieții creștine. Tradiționala întâlnire săptămânală cu credincioșii s-a desfășurat încă o dată în spațiul restrâns al Bibliotecii Apostolice, participarea credincioșilor fiind în continuare oprită din cauza pandemiei. Tocmai această dramă planetară a sugerat papei Francisc, la finalul audienței generale, un stăruitor apel la rugăciune pentru a cere, prin mijlocirea Fecioarei Maria, sfârșitul acestei perioade de încercare pentru întreaga omenire:

Papa Francisc: ”Conduși de sanctuarele din lumea întreagă, în această lună mai să recităm rozariul pentru a invoca încetarea pandemiei și reluarea activităților sociale și de lucru. Astăzi conduce această rugăciune mariană Sanctuarul Fecioarei Maria a Rozariului din Namyang, în Coreea de Sud. Ne unim cu cei care s-au adunat în acest sanctuar, rugându-ne în mod special pentru copii și adolescenți”.

Cea de-a 32-a cateheză despre rugăciune a început cu proclamarea unei pericope din Psalmul 8: ”Doamne, Dumnezeul nostru, cât de minunat este numele tău pe tot pământul! Strălucirea ta se înalţă mai presus de ceruri. Când privesc cerurile tale, lucrările mâinilor tale, luna şi stelele pe care le-ai stabilit, [mă întreb]: „Ce este omul, că te gândeşti la el, sau fiul omului, că-l iei în seamă?”. L-ai făcut cu puţin mai mic decât pe îngeri, l-ai încununat cu cinste şi măreţie. Doamne Dumnezeul nostru, cât de minunat este numele tău pe tot pământul!”.

A contempla, a subliniat papa încă de la începutul catehezei, nu este mai întâi de toate o manieră de a face, ci mai degrabă un mod de a fi. A fi contemplativi nu depinde de ochi, ci de inimă. Aici intră în joc rugăciunea, înțeleasă ca un act de credință și de iubire, ca ”respirație” a relației noastre cu Dumnezeu. Aceasta purifică inima și limpezește privirea, făcându-te să percepi realitatea dintr-un alt punct de vedere. Sfântul Ioan Maria Vianney spunea că, în cele din urmă, contemplația este o privire de credință fixată asupra lui Isus: ”Eu mă uit la El și El se uită la mine”.

Lumina privirii lui Isus luminează ochii inimii noastre. Totul se naște dintr-o inimă care se simte privită cu iubire. Atunci, realitatea este contemplată cu ochii diferiți. În contemplație, este îndeajuns o privire, este îndeajuns a fi convinși că viața noastră este înconjurată de o iubire credincioasă, în care nimic nu va fi îndeajuns ca să ne despartă.

Isus era un expert al acestui mod de a privi. Secretul său era relația sa cu Tatăl ceresc. În Evanghelie există, în fond, o singură, unică chemare: aceea de a-L urma pe Isus pe calea iubirii.

Papa Francisc: ”Aceasta reprezintă culmea, centrul a toate. În acest sens, caritatea și contemplația sunt sinonime: amândouă spun același lucru. Sfântul Ioan al Crucii susținea că un gest mărunt de pură iubire este mai folositor Bisericii decât toate celelalte lucrări puse împreună. Ceea ce se naște din rugăciune și nu din orgoliul personal, ceea ce este purificat prin smerenie, chiar dară este un act de iubire discret și tăcut, este cel mai mare miracol pe care un creștin îl poate împlini. Aceasta este calea rugăciunii de contemplație: Eu mă uit la El și El se uită la mine. Acest act de iubire în dialogul tăcut cu Isus face atât de mult bine Bisericii”.

La salutul în italiană, papa a îndemnat credincioșii ca în luna dedicată Fecioarei Maria să recite rozariul și să se unească spiritual la tradiționala Suplică adresată Reginei Rozariului, care se va desfășura sâmbătă, 8 mai, la Sanctuarul din Pompei. În fine, la nelipsitul salut adresat ca de obicei bătrânilor, tinerilor, bolnavilor și soților recent căsătoriți, papa a spus: ”Rugați-o pe Maria, model de credință și mărturisitoare activă a cuvântului lui Cristos, ca să dobândiți vigoarea creștină în alegerile și dificultățile vieții”.

Audiența generală s-a încheiat cu rugăciunea ”Tatăl Nostru”, urmată de binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință, conform vaticannews.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.