Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un grup de opozanţi iranieni în exil dezvăluie un obiectiv militar extrem de important lângă Teheran

AFP
teheran

Opozanţi iranieni în exil au afirmat vineri că au identificat o nouă facilitate militară secretă lângă Teheran, care ar putea adăposti - potrivit lor - un centru de testare pentru dezvoltarea programului nuclear militar al ţării, oficial limitat la activităţi civile din 2015, relatează France Presse.

'Un nou centru a fost construit pentru continuarea dimensiunii militare a programului nuclear al regimului iranian', a afirmat Consiliul naţional al rezistenţei iraniene (CNRI) în cadrul unei conferinţe de presă la Washington, transmisă online, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Escrocherie de top: Un bărbat a pretins că este fost ministru, chestor de poliție, comisar șef sau judecător, după tipul de interes al persoane înșelate

Acest grup, interzis în Iran, este ramura politică a Mujahedinilor poporului (MEK), un grup armat de opoziţie faţă de puterea islamică şi o organizaţie calificată drept 'sectă teroristă' de către Teheran.

Bazându-se pe fotografii prin satelit, CNRI asigură că situl respectiv a fost construit între 2012 şi 2017 într-o zonă militară la vest de Teheran, în regiunea Sorkheh-Hessar.

Facilitatea respectivă ar fi utilizată de SPND, o ramură a Ministerului Apărării iranian, conform grupului de opozanţi.

'Dat fiindcă situl este situat într-o zonă militară, ei au găsit o acoperire adecvată pentru a păstra secretă activitatea şi indentitatea persoanelor de acolo', a declarat Alireza Jafarzadeh, director adjunct al NCRI la Washington.

Citește și: Raed Arafat: Este posibil ca aceste spitale să nu mai fie suficiente. Este clar că avem persoane pozitive care poate că nici ele nu știu .

SPND este cunoscut pentru efectuarea testelor în vederea fabricării de arme nucleare, susţin opozanţii iranieni, indicând că acesta ar fi efectuat experienţe similare în 2000.

'Dezvăluirile noastre sunt o dovadă că acordul de la Viena nu împiedică activităţile mollahilor de a obţine arme nucleare', avertizează CNRI.

Acordul de la Viena din 2015 (JCPOA) îi oferea Iranului ridicarea sancţiunilor internaţionale, care îi asfixiau economia, în schimbul unor garanţii ce trebuiau să fie verificate de ONU privind atestarea naturii exclusive civile a activităţilor sale nucleare.

SUA s-au retras unilateral din acest acord în mai 2018, argumentând că textul nu oferă garanţii suficiente pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu bomba atomică, restabilind sancţiunile economice împotriva Iranului, în timp ce celelalte ţări semnatare ale acordului, în special ţările europene, au încercat să menţină pactul pe linia de plutire.

După decizia americană, Iranul a decis să se desprindă treptat de anumite obligaţii prevăzute de JCPOA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.