Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un hacker a piratat sistemul informatic al NASA cu ajutorul unui mini-calculator de doar 35 de dolari

nasa

Sistemul informatic al unui celebru centru al agenției spațiale americane a fost piratat începând de anul trecut de un hacker care a folosit în acest sens un mini-calculator de doar 35 de dolari, potrivit unui raport recent al NASA, informează MEDIAFAX.

Hackerul s-a infiltrat în rețeaua informatică a Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California, forțând NASA să deconecteze temporar sistemele de control pentru zborurile spațiale ale instituției vizate.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit! „Ai grijă la crocodili și șobolani”

Atacul a început în aprilie 2018 și a continuat aproape un an, a dezvăluit inspectorul general al NASA, într-un raport publicat pe 18 iunie.

Infractorul s-a folosit de un dispozitiv care costă 35 de dolari, botezat Raspberry Pi, de mărimea unei cărți de credit și care se conectează la televizor. Este folosit mai ales de copiii din țările în curs de dezvoltare pentru a învăța să programeze. Respectivul dispozitiv a fost conectat la sistemele JPL, iar hackerul a sustras circa 500 de megaocteți de date.

Citește și: Codrin Ștefănescu, avertizează! ‘Sper ca regulile să nu se schimbe în timpul jocului’

Printre datele furate se numără două fișiere confidențiale care conțin date științifice obținute de roverul Curiosity, ce se află pe planeta Marte. Un alt fișier conținea date privind tehnologii care puteau fi utilizate de armată. Hackerul a reușit să se infiltreze în două dintre cele trei rețele principale ale JPL, potrivit raportului.

Citește și: Dezvăluiri despre Tudorel Toader! Studenții au decis să scoată la iveală secretele acestuia

NASA s-a temut că hackerul ar putea trece de la centrul din California la altele, mai ales la Johnson din Houston, unde se găsește sala de control pentru Stația Spațială Internațională și misiunile spațiale cu echipaj uman. În cele din urmă, Centrul Houston s-a deconectat de la portalul JPL, pentru a evita o breșă de securitate. În luna martie, centrul nu era conectat total la sistemul JPL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.