Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un imobil din Iași cu 27 de etaje ar umbri clădirile simbol. Scrisoarea comunității academice

wikipedia.org
Palatul culturii iasi

Comunitatea academică a Iașului trage un semnal de alarmă printr-o scrisoare deschisă cu privire la un proiect imobiliar în urma căruia se va construi o clădire cu 27 de etaje. Istoricii spun că trei monumente importante ale orașului vor fi puse în umbră.

Peste 100 de istorici, arhitecți, cadre universitare, academicieni și scriitori din Iași au semnat o scrisoare deschisă prin care își arată nemulțumirea față de o posibilă extindere a unui proiect imobiliar în centrul Iașului.

Potrivit scrisorii, extinderea prevede construcția unei clădiri cu 27 de etaje ce ar pune în umbră clădirile simbol ale Iașului.

"Recent, o cunoscută companie privată din oraș a propus un proiect de mare anvergură care urmează să afecteze negativ trei dintre cele mai importante monumente ale Iașului, simboluri nu numai istorice, ci și arhitecturale, culturale, religioase și vizuale, Palatul Culturii, biserica Trei Ierarhi și Catedrala veche Romano-Catolică. (...) vizează ridicarea unui ansamblu de birouri și locuințe în zona de vale a orașului, de o parte și de alta a străzii Sf. Andrei, ansamblu care va avea drept clădire pivot un bloc turn cu nu mai puțin de 27 de etaje. Acest bloc urmează să fie construit la o distanță de 160 de metri de Palat, respectiv 170 de metri de ctitoria lui Vasile Lupu și 200 de metri de Catedrala veche Romano-Catolică. Cu toate asigurările date de investitor, care susține că vizibilitatea asupra acestor clădiri istorice nu va fi afectată, nu putem fi de acord cu această propunere, motivul principal fiind acela că vorbim de monumente categoria A, care vor fi practic puse în umbră de acest bloc turn, raportul de înălțime dintre acestea fiind net în defavoarea monumentelor", se arată în scrisoarea deschisă.

Citește și: Viața după PSD! Ce face Viorica Dăncilă de când a plecat de la conducerea partidului

Semnatarii spun că nu își doresc ca Palatul Culturii, „depozitar al unor importante fragmente din tezaurul istoric și cultural din Moldova, și biserica Trei Ierarhi – loc de veci al unor personalități marcante ale istoriei românilor, precum Alexandru Ioan Cuza, Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir, să devină niște anexe în peisajul urban al Iașilor epocii contemporane".

A fost lansată și o petiție intitulată „Salvăm Palatul Culturii", prin care se cere ministrului Culturii să revoce avizul emis pentru PUZ-uri și să emită unele care să conțină condiții și măsuri clare pentru a menține perspectiva emblematică pentru Iași a Palatului Culturii și a zonei istorice centrale".

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a reacționat printr-un comunicat de presă, explicând că nu va accepta „mutilarea" monumentelor din Iași, însă că nu va bloca nici proiectele de modernizare ale orașului.

La rândul lor, reprezentanții companiei care dezvoltă proiectul susțin că „întrebările și neliniștea exprimate în scrisoarea deschisă sunt repere legitime", dar că pentru toate acestea există răspunsuri bazate pe studii.

Dezbaterea publică a planului urbanistic zonal prin care ar urma să fie stabilită extinderea are loc miercuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.